EU prigovara Hrvatskoj zbog privatizacije

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
EU prigovara Hrvatskoj zbog privatizacije


Tanjug |Evropska unija (EU) je prigovorila Hrvatskoj što još nije završena privatizacija brodogradilišta, što su ministri određeni u nadzorni odbor naftne kompanije Ina i što su dodatno oporezovani mobilni operateri.

To su najveće primedbe koje će biti u izveštaju EU o spremnosti Hrvatske za evropsko članstvo, izjavio je neimenovani visoki izvor iz spoljnopolitičke službe Evropske unije, čije je mišljenje preneo Hrvatski radio.

EU razume da je Ina strateški važna za Hrvatsku, ali ne odobrava imenovanje prvog potpredsednika vlade i ministara privrede Radimira Čačića i finansija Slavka Linića u nadzorni odbor kompanije.


Zato se može očekivati da će se ta primedba naći u skorom izveštaju i monitoring-tablicama za Hrvatsku koje će Evropska komisija (EK) predstaviti članicama oko 20. aprila.

Brisel će upozoriti na činjenicu da porez za pružanje usluga u mobilnim mrežama nije u skladu s evropskim zakonima i vlada je pre donošenja takve odluke trebalo da se konsultuje sa EK, kazao je taj izvor.


U izveštaju o ispunjavanju evropskih obaveza Hrvatske naći će se i primedba o nedovršenoj priči s privatizacijom brodogradilišta.


Ukoliko to pitanje ne bude rešeno do ulaska Hrvatske u EU, koje treba da se dogodi 1. jula 2013, brodogradilišta će morati da vrate 10 milijardi kuna (1,33 milijarde evra) koliko su dobila kroz državnu pomoć.


Ukoliko ne vrate novac, brodogradilišta će ići u stečaj, što će biti loša vest za radnike, ali i za budžet za 2013. godinu.


Iz EK se, takođe, kritikuje nedostatak stranih ulaganja u Hrvatskoj i podseća na mnogobrojne prepreke, od nedovoljne pravne sigurnosti do pitanja javnih nabava, na šta je upozoreno i u listi preporuka koje je u ime svih evropskih članica Delegacija EU poslala na adresu prvog vicepremijera Čačića.


Izvor iz EU je ocenio da će generalni ton aprilskih monitoring-tablica biti pozitivan, ali ističe da je važno da vlada u Zagrebu ozbiljno odradi posao za redovni godišnji izveštaj koji u Briselu o Hrvatskoj pripremaju za oktobar.


To je bitno jer neke članice kao što su Velika Britanija, Holandija i Finska neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske pre nego što se uvere da Zagreb korektno ispunjava svoje obaveze, citirao je Hrvatski radio pomenuti visoki izvor.
 
Natrag
Top