EU podeljena oko pitanja imigranata

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
EU podeljena oko pitanja imigranata

Izvor: B92

Brisel -- Članice EU produbile su, tokom sastanka Saveta za unutrašnje poslove i pravosuđe, podele po pitanju načina na koji treba rešiti probleme sa lažnim azilantima.

19416951644dbfcb97570bd007706260_368x205.jpg

Neke države založile su se za ponovno uspostavljanje kontrole unutrašnjih granica, čemu se druge protive.
Francuska, Italija i Grčka čak predlažu ponovono uvođenje granične i pasoške kontrole zbog, pre svega, masovnog priliva izbeglica iz Severne Afrike.
Prema rečima ministara Hansa Petera Fridriha i Sorena Pinda, Nemačka traži da se očuva sloboda putovanja bez granica, dok Danska najavljuje da će ponovo postaviiti policijske stanice i patrole duž svoje državne granice.

"Zabrinuti smo jer naravno da nije dobro da država uvodi sve više i više kontrole iz bilo kojih razloga. Takvi potezi povećavaju pritisak na druge zemlje, a građani će početi da se pitaju zašto se kontrole uvode ovde a ne tamo. To pokreće spiralu koja vodi u ograničavanje slobode kretanja koja je naš zajednički cilj", izjavio je nemački ministar.

"Nemamo nameru da narušavamo pravo na slobodu kretanja. Mi to podržavamo. Ja sam lično pre mesec dana čekao sat i po na aerodromu Hitrou jer Britanija nije deo šengena. Ne želim da se vratimo na takav sistem i zato je važno da sve nove regulative budu u skladu sa šengenskim sporazumom", smatra njegov danski kolega.

Kompromisno rešenje nađeno je u planu koji bi članicama EU omogućio da privremeno uspostave kontrolu unutrašnjih granica u slučaju velikog priliva imigranata. Konačnu odluku o ovom pitanju doneće šefovi država i vlada EU na samitu 24. juna.

Natrag