Šta je novo?

EU je u panici, a evo zašto migrante šalju preko pravoslavlja

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
61.847
Korišćenje islamskih fundamentalista za ostvarenje velikih strateških ciljeva nije ništa novo. Sve što se dešava u osnovi je primena teorije haosa u geopolitičkom kontekstu

dzihadisti-terorizam-borbe-balkan-sirija-irak-foto-shutter-foto-reuters-1421974107-610270.jpg


Kurir objavljuje delove ekskluzivnog intervjua koje je ruski analitičar Andrej Koribko dao novinaru i TV voditelju iz Makedonije Slobodanu Tomiću. Koribko govori o emigrantskoj krizi, destabilizaciji Bliskog istoka, o tome zašto su Balkan i Grčka izabrani kao izbeglička kapija u EU. Mnogo pažnje posvećuje opasnosti prodora radikalnih elemenata povezanih sa ISIL-lom na Balkan u Evropu i pozadinskoj ulozi SAD u ovom procesu, i upozorava na mogući novi rat na Balkanu izazvan spoljnim uplitanjem.

Kako ocenjujete trenutnu situaciju i put izbeglica sa Bliskog istoka kroz Makedoniju i Srbiju?

Kriza je potpuno van kontrole, i ona je direktna posledica promene režima u Libiji i Siriji. Evropa od toga ne dobija ništa, i zabrinuto pokušava da ublaži posledice u skladu sa svojim svuda promovisanim "vrednostima". Ali, nasuprot tome, problem u Evropi je dobitak za Ameriku. Vašington vidi da su najistaknutije zemlje kontinenta (Francuska i Nemačka, naročito) upale u demografsku noćnu moru, tempiranu bombu koja se može strateški aktivirati po volji, u slučaju da ove države ikada odluče da povedu politiku nezavisno od diktata Amerike.

islam-islamska-drzava-srbija-foto-printskrin-1436949291-701177.jpg
Foto: Printscreen
Oni su već i ranije imali probleme koji se sada pogoršavaju i stvaraju jasnu tenziju između identitetskih grupa i političkih stranaka, što otvara nove puteve za SAD da vrše svoju uobičajenu zavadi-pa-vladaj politiku, kada je to potrebno. Iskreno rečeno, SAD su namerno stvorili uslove koji su izazvali izbegličku krizu, i oni pojedince koji beže koriste kao nesvesno oružje u većoj igri moći protiv Evrope.

Takve izbeglice (identifikovane od strane SAD kao "strateško oružje / imovina") hrle kroz Balkan i istovremeno postižu jedan od drugih ciljeva Vašingtona, odnosno destabilizacija Srbije i Makedonije. Sve što se dešava u osnovi je primena teorije haosa u geopolitičkom kontekstu.

Zašto je odlučeno da se ide ovim putem? Da li je to slučajno ili svesno izabrano?

SAD vrše određen uticaj na "vodiče" izbeglica duž ove trase, baš kao što su u stanju da gurnu ISIL u pravcu svojih zstrateških ciljeva u Siriji, na primer. Da bi se ostvario ovaj zadatak, njene obaveštajne agencije vrše uticaj na tajnu mrežu trgovaca ljudima, navodeći ih da veruju da je put Makedonija-Srbija-Mađarska najbrži i najsigurniji za njihove "klijenti". Sa stanovišta migranata i trgovaca, taj put zadovoljava kriterijume koje traže - brzinu i relativnu bezbednost- dok je za SAD tako ostvariva destabilizacija ove dve geostrateške zemlje sa malo ili nimalo troškova.

migranti-izbeglice-srbija-makedoonija-progon-tortura-foto-beta-ap-1440450691-726023.jpg
Foto: Beta
Zašto Grčka organizuje autobuse i šalje izbeglice na granicu sa Makedonijom? Zar ne bi trebalo da ih pošalje nazad odakle su došli?


U početku je izgledalo da je grčka vlada potpuno slomljena krizom i nemoćna da deluje (namerno uskraćena pomoć od "saveznika" u EU i NATO je deo "pregovaračkog mehanizma" pritiska na Ciprasa), ali sada je jasno da neki od Grka aktivno pomaažu i podržavaju ovaj proces. Kao dokaz je plan grčke vlade da preveze izbeglice sa Kosa nadomak granice sa Makedonijom. Zašto ih ne pošalje bliže albanskoj ili bugarskoj granici? Da li je moguće da određene ličnosti u Grčkoj imaju duboko ukorenjenu želju za osvetom protiv Makedonije? Da li su isti ti krugovi u vladi dobili naređenje od EU i NATO da to urade u zamenu za spasavanje iz fondova EU? Bez obzira šta je razlog, postalo oje čigledno da su neke figure u grčkoj vladi saučesnici u ovom planu.

Zašto NATO ili neko drugi ne pomogne izbeglicama? Jasno je da ovi ljudi vide Evropu kao zemlju snova, ali zašto idu preko pravoslavnih zemalja, a ne putem Albanija-BiH-Hrvatska-Slovenija?

Makedonija je izdvojena iz nekoliko razloga. A SAD su svesne mogućnosti destabilizacije koja sledi pošto desetine hiljada izbeglica nagrnu preko granica Makedonije i Srbije. Zbog toga se čini sve da se izbegne da se njenim saveznicama Albaniji i Bugarskoj to ne dogodi.

Zašto imigranti ne idu u Saudijsku Arabiju, Katar, i slične zemlje u regionu? Te države dele istu veru kao većina migranata i takođe su među najbogatijima na svetu?

Saudijska Arabija i Katar žele samo migrante koji mogu da rade teške fizičke poslove i mogu da se kontrolišu, zbog čega više vole Azijate iz Indije i Pakistana. Siromašni Sirijci i Libijci bi bili teret njihovih nacionalnih budžeta, koje obe ove zemlje žele da zadrže isključivo u korist njihovih punopravnih građana. Takođe, migranti beže od sektaškog rata i terorističkih grupa, a te dve zemlje su najveći državni sponzori terorizma u svetu, direktno krive za ratove u Libiji i Siriji. To su neki razlozi zašto izbeglice ne idu u te države i plus, oni znaju da, čak i kada bi odlučili da dođu, odmah bili izbačeni, bačeni u zatvor, ili čak ubijeni (što je još verovatnije ako pripadaju nekoj ne-sunitskoj sekti).

makedonija-migranti-teroristi-foto-reuters-1441668747-736071.jpg
Foto: Rojters
Može li Makedonija da se izbori sa ovom krizom?


Makedonija ima patriotski i pragmatičan stav o proglašenju vanrednog stanja i privremenom ograničavanju pristupa preko njene južne granice, ali se pokazalo da to nije u stanju da zaustavi ogroman talas izbeglica. Kada je vojska je bila prinuđena da reaguje sa suzavcem i gumenim mecima, Skoplje je dobilo kritike EU o 'ljudskim pravima' i 'uzdržanosti sile", što je pokazalo da Brisel nije iskren u pomaganju Makedoniji da reši ovaj problem. EU bi radije ostavila izbeglice na Balkanu i ogradila se zidom od regiona.

Gde se Rusija u svemu ovome, i kakvu ulogu može igrati u borbi protiv Isil? To pitam jer je akademik i istoričar Jelena Guskova ranije upozorila da je takozvani projekat "Zelena transverzala" skoro gotov i čeka svoju završnu fazu.

Guskova je napravila odličnu analizu američke strategije na Balkanu, a ona je nastojanje da se iskoristi islamski ekstremizam kao prioritetan "agent promene" u srcu regiona (Makedonija, Srbija i Bosna). Makedonija je zamalo izbegla veći rat kada je vojska u Kumanovu savladala teroriste, ali pretnja i dalje ostaje. Ista pretnja albanskog terorizma je prisutna u Preševskoj dolini. Bosna je u sličnoj situaciji kada je u pitanju islamski ekstremizam.

Da li najave Guskove treba uzeti ozbiljno, ili je to neka vrsta spina koji dolazi iz Rusije u nameri da se oštete odnosi regiona sa SAD i EU?

Procene Guskove veoma liče moje, a obe naša prognoze treba uzeti sa krajnjom ozbiljnošću zbog mogućih dalekosežnih posledica. Za SAD, Balkan je buduće igralište islamskih terorista, i "rezervni pion" pritiska na Evropu kada i ako dođe pravo vreme.

Jedan od razloga za to je geopolitički (Balkan je savršeni "sporedni ulaz" u EU), a drugi se odnosi na energiju (destabilizacija vlada Makedonije i Srbije prijateljskih prema Rusiji). Ali, SAD imaju veoma realne strateške razloge zbog kojih žele da unište Balkan, ako ne mogu u potpunosti da ga kontrolišu. Korišćenje islamskih fundamentalista za ostvarenje velikih strateških ciljeva nije ništa novo, jer svako je svestan koliki je američki uticaj na stvaranje Al Kaide i Talibana,

albanac-isil-foto-printscreen-rts-1435319348-687889.jpg
Foto: Printscreen
Guskova je rekla da je moguće da će teroristi organizovati napad koji će odneti živote mnogih albanskih civila, što će biti povod na pokretanje borbe za "spas od tiranije" u Makedoniji, Srbiji i Bosni. Ona upozorava da je najjača mogućnost da se ovo desi u Republici Srpskoj, i da bi NATO mogao da izvede intervenciju pod izgovorom sređivanja stanja.


To je vrlo realan scenario, ali ja bih otišao korak dalje od predviđanja da je on samo cilj Albanaca, već muslimana u celini. Već je bilo pokušaja da se politizuje anti-teroristička operacija izvedena u Kumanovu pokušavajući da se napravi rat Slovena / hrišćana protiv Albanaca / Muslimana. To je zaista još jedna lukava manipulacija od strane SAD da bi se izazvao rat širom regiona po pricipu zavadi pa vladaj.

Guskova proučava i uticaj "Islamske države" na Balkanu, a prema njenim rečima, teroristi su se uvukli region pod okriljem izbeglica Kako gledate na to?

Još jednom, g-đa Guskova je potpuno u pravu. Nema sumnje da se izbeglička kriza eksploatiše od strane terorističkih grupa kao pokriće za infiltraciju u regionu, a to se radi u potpunoj saglasnosti sa američkim spoljnopolitičkim pravilima. "Islamska država" je u suštini "teritorijalna Al Kaida 'koja se može rasporediti bilo gde u Africi-Evroaziji gde je strateški interes SAD. Najnovije uporište biće Balkan, gde će se koristiti njima naklonjeni Albanci kao njihovo lokalno sidro. Cilj je da se radikalizuje albanska zajednica posebno u Makedoniji i Srbiji i da se izazove veći hrišćansko / slovenski - muslimansko / albanski rat. Nadam se da obe strane shvate šta je igra i kako SAD očajnički pokušavaju da ih nateraju na ovaj scenario.

Makedonija, Srbija, i Republika Srpska formiraju geostratešku mrežu zemalja koje sam nazvao "Centralni Balkan", u smislu da ne samo da čine geografski centar regiona, već i da takođe imaju tradiciju patriotizma i suprotstavljanja stranoj dominaciji. Osim toga, sve tri države praktikuju pragmatičnu politiku sa Rusijom. Zato je Makedonija imala pokušaj obojene revolucije i sukob u Kumanovu. Srbija trpi pritisak EU i SAD, a Republika Srpska ima da izdrži slabo skrivene terorističke pretnje iz Sarajeva. Ne treba posmatrati kao slučajnost ošto su posebno Makedonija i Srbija, sada žarišta izbegličke krize.

isil-foto-shutterstock-1432466563-665933.jpg
Foto: Shutterstock
Neki analitičari kažu da će mađarska granica zid značajno povećati broj migranata koji ostaju u Srbiji i Makedoniji a čiji pravi identitet ne može ikada biti utvrđen. Šta mislite o ovoj pretnji?


Zid je odgovor Evrope na krizu, koji, kao što sam pomenuo na početku razgovora, glasi "zatvorimo Balkan ako situacija postane nekontrolisana". Činjenica da Mađarska kreće napred takvom brzinom u sprovođenju te ideje pokazuje koliko je ozbiljna njena nacionalna vlada (i kako tešku krizu očekuje u budućnosti), a pošto je to prihvaćeno od EU bez neke značajnije mere, može se posmatrati i kao stav Brisela o ovom pitanju. Ovo je važno jer jasno pokazuje kako je EU odbacuje Srbiju i Makedoniju u kritičnom trenutku kada obe zemlje treba pomoći. Evropska unija nema ništa protiv da se bezbrojne izbeglice i teroristi koji su se infiltrirali u region uz njih, budu i dalje isključiva odgovornost Balkana.

Socijalne, ekonomske, političke i bezbednosne posledice destabilizacije su izuzetno velike i zabrinjavajuće u svakom pogledu, ali bi EU radije prihvatila mogući kolaps balkanskih država, nego da delotvorno pomogne.

makedonija-kumanovo-pucnjava-foto-ap-1431170800-656707.jpgVećina izbeglica su muškarci starosti od 27-35, od kojih 94% su muslimani, a više od polovine od kojih nemaju porodicu sa njima i da izbegavaju sve oblike medijskog izlaganja. Ko finansira te ljude, ili kako oni sami podržavaju?

Kao što sam ranije rekao, velika većina izbeglica nisu teroristi, ali mnogi od njih imaju sumnjive profile koji s pravom podižu crvene zastave. Problem je da ne postoji način da se proveri njihov identitet, i na taj način, nema šanse da države vide da li su na nekim terorističkim listama. Čak i ako nisu, niko ne zna nameru ovih pojedinaca, i čudno je da mnogi od tih ljudi (koji su u tradicionalnim muslimanskim kulturama već trebalo da budu u braku sa decom) preplavili EU bez članova porodice. Nešto se ne uklapa. Oni koji su povezani sa terorizmom su verovatno finansirani od strane drugih terorista, a imajući u vidu bogatstvo "Islamske države", teoretski bi se moglo desiti finansiranje hiljade terorista radi njihove infiltracije u EU i Balkan pod maskom izbeglica.


Na kraju, želeo bih da se zahvalim čitaocima. Slika budućnosti je tamna, ali ona nije neizbežna i moguće je uspešno joj se odupreti. Najvažnije što svako može da uradi je da obavesti druge o pravoj prirodi "zavere protiv Balkana", a zajednice treba da rade zajedno na suprotstavljanju. Sve etničke grupe i religije treba da budu svesne mehanizama koji ih dele jedne od drugih, a kada se dostigne spoznaja i postigne jedinstvo cilj, onda je mnogo lakše da se formira drugačija budućnost i izgradi bolje sutra za sve

(Izvor: Makfaks/Oriental Review - preveo i priredio M. Đorđević)
 
Top