Energetski portal EU: Nafte nestaje 22. oktobra 2047.

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Sledeći u redu "ugroženih energenata" je prirodni gas, čije bi rezerve trebalo da budu potrošene 12. novembra 2068.

50026687.jPoZh4XJ._S8E0830_Huntington_Beach_oil_rigs.jpg

Sve zalihe nafte u svetu biće iscrpljene 22. oktobra 2047. godine, i to u 20.58 sati, navedeno je na evropskom energetskom Internet portalu Europe's Energy Portal » Gas, Electricity & Fuel Prices and Statistics.

Prema proračunima koje su obavili stručnjaci portala, na osnovu sada poznatih rezervi i trenutne potrošnje, rezerve pojedinih fosilnih goriva biće potrošene vrlo brzo.

Prvo će, procenjuje se, nestati nafte - već kroz manje od četiri decenije.

Sledeći u redu "ugroženih energenata" je prirodni gas, čije bi rezerve trebalo da budu potrošene 12. novembra 2068. godine u 9.25 ujutru, dok će uglja biti do 19. maja 2140. u 20.05, navodi se na portalu, na kojem se naglašava da su ovako precizne "satnice" date da bi se javnosti što dramatičnije predstavilo stanje na sektoru ne-obnovljivih izvora energije i ukazalo na potrebu što hitnijeg prelaska na obnovljive.

Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
482
Nafte će,bar za Norvežane,nestati mnogo ranije,a onda : bye-bye čitavoj Skandinaviji (ovo napisah sa ooogromnim sladostrasnim kezom na licu).
Obrati li se pažnja na vreme iscrpljivanja svetskih ugljonosnih rezervi,postaje jasnije koji stepen otimačine smo doživeli na Kosovu i Metohiji (uglja tamo ima taman toliko da se prostor bivše SFRJ,dakle tadanja 22mil. stanovnika,podmiruje narednih 600 godina).

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Nije nafta ne zamenljiva, samo Ameri neće dozvoliti da se pređe na alternativne izvore energije, bar dok ne sj*bu još koju državu sa bogatim nalazištem iste (tipujem na Venecuelu, već su počeli da zakuvavaju) i potroše svoje! Ne treba brinuti, vetar, sunčeva energija, voda i gomila drugih izvora energije postoji na ovoj planeti, i jeftinije i čistije, samo da oni krpelji "isisaju" svoje...

Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
482
Nema brige - rekviriraćemo sve bikove Dušana Mihajlovića,zavrnuti rukave,malo štric-štric i eto nama volovskih zaprega po Srbiji (zamisli šemu : Olja Crnogorac/Luna Lu idu na posleponoćni parti volovskim zapregama :mrgreen: ).
Jedino nisam siguran kako bi izgledala Tadićeva blindirana zaprega (stara 11 godina).

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Nema brige - rekviriraćemo sve bikove Dušana Mihajlovića,zavrnuti rukave,malo štric-štric i eto nama volovskih zaprega po Srbiji (zamisli šemu : Olja Crnogorac/Luna Lu idu na posleponoćni parti volovskim zapregama :mrgreen: ).
Jedino nisam siguran kako bi izgledala Tadićeva blindirana zaprega (stara 11 godina).
Ne brini za takve! Napraviće sebi neka čudesa da lete po nebu, a mi ćemo biti ti volovi koji to pokreću...

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Sledeći u redu "ugroženih energenata" je prirodni gas, čije bi rezerve trebalo da budu potrošene 12. novembra 2068. godine u 9.25 ujutru, dok će uglja biti do 19. maja 2140. u 20.05, navodi se na portalu, na kojem se naglašava da su ovako precizne "satnice" date da bi se javnosti što dramatičnije predstavilo stanje na sektoru ne-obnovljivih izvora energije i ukazalo na potrebu što hitnijeg prelaska na obnovljive.

Sada ću ja još dramatičnije da demantujem tu tvrdnju o prirodnom gasu. Dok budem imao dovoljno pasulja, krize za ekološki bio-gas neće biti. Bar kada smo u pitanju ja i moj komšiluk. Genaralno gledano na svjetskom nivou, Srbi, Meksikanci i kauboji ne treba da se plaše nestašice gasa dok god ne podbaci rod pasulja.

Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
306
Čoveče, kad ti spavaš...?
Prihvatam tvoju analizu, Ekuse, samo me brine meksički "jumping beans" iliti
srpski "skačući pasulj," ili "skoči-pasulj," leksički stručnjaci su još još uvek neodlučni u vezi adekvatnosti tih naziva. Imaš li neka saznanja o vrsti energije koja bi se dobijala iz njega?

Ma šta sam izmenio? Nisam ništa izmenio, jer me ne slušaju ovi dugmići za poruku.

Poslednja izmena:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Čoveče, kad ti spavaš...?
Prihvatam tvoju analizu, Ekuse, samo me brine meksički "jumping beans" iliti
srpski "skačući pasulj," ili "skoči-pasulj," leksički stručnjaci su još još uvek neodlučni u vezi adekvatnosti tih naziva. Imaš li neka saznanja o vrsti energije koja bi se dobijala iz njega?

Ma šta sam izmenio? Nisam ništa izmenio, jer me ne slušaju ovi dugmići za poruku.

To je dodatni proteinski bonus u vidu živahnih crvića koji napadaju pasulj.Te crviće bi trebalo uvesti i kod nas da i mi dobijemo npr. skoči-tetovac, srpsku varijantu džamping bina.

Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
482
Veselo,veselo,ali razvalismo temu Markosu iz NS...Vidim da je čovek šokiran - ne daje glasa od sebe (,ili je na pumpi,pravi zalihe za 2047-mu).

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Ma tu sam , nego je tema otisla previse u politiku...ameri,zavere,skandinavci,ovo,ono...

Sve u svemu ugasili smo ga ....

:) :) :) :)

pozz svima :) :)

Natrag