Ekstremizam u SAD raste od kada je je Barak Obama postao predsednik
Izvor: Blic M.A. | 06. 07. 2011. - 12:19h
U Sjedinjenim Državama, a naročito u Vašingtonu i susednom Ajdahu, poslednjih godina se beleži značajan rast popularnosti ekstemističkih grupa, uključujući one protiv crnaca i protiv jevreja, kao i neonacističke organizacije.
Gotovo svi, pa i njihovi pripadnici, slažu se da je dolazak Baraka Obame na vlast doprineo povećanju broja njihovih pristalica.
“Ne bih rekao da me to iznenađuje, ali me zabrinjava”, kaže gradonačelnik Spokejna (država Vašington), nekada mirnog mestašceta, u kome je u januaru osujećen bombaški napad na učesnike marša kojim Amerikanci odaju poštu nasleđu Martina Lutera Kinga mlađeg, ubijenog borca za građanska prava.
“Svedoci smo oživljavanja desničarskih grupa usled demokratskih procesa i dolaska na visoke položaje ljudi koji nisu anglosaksonski protestanti”.
Žrtve ekstremističkih grupa u Vašingtonu i Ajdahu su obični građani i njihova deca.
Rejčel Dolezal, koja predaje umetnost na odseku za afroameričke studije, više puta je bila izložena maltretiranju otkada se saznalo čime se bavi. Njene kuće (često se selila) nekoliko puta su obijane, kao znak upozorenja su joj ostavljali omče, a na vratima mesta na kome radi zalepili kukasti krst. Da bi zaštitila sina, kupila mu je slušalice, jer, kako kaže, svakodnevno sluša reč “crnja” kada autobusom putuje u školu.
Aktivnost tzv. patriotskih grupa, koje se bore protiv “opsade federalne vlade”, i grupa protiv imigranata, prati američka neprofitna organizacija za ljudska prava “Sadern poverti lo center” (SPLC). “Od jeseni 2008. beležimo nagli porast ekstremističkih i umerenijih desničarskih grupa.”, kaže Mark Potok, direktor projekta SPLC.
Jedna od njih je i antisemitistička grupa “Arijan nejšens”. Njen sledbenik Džerald O’Brajen jevreje naziva “sataninom decom” i optužuje Baraka Obamu da je jevrejin (što zapravo nije) i da nije Amerikanac (što jeste). On, međutim, kaže da je ipak zahvalan predsedniku. “Dan nakon što je Barak Obama izabran, moj telefon nije prestajao da zvoni."
Mark Potok je zabrinut. “Mislim da prolazimo kroz sličan period kao pred bombaški napad u Oklahoma Sitiju”, kaže on. “Da li će doći do sličnog napada, to ne znamo.”