EK traži od Hrvatske da vrati pomoć

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=1]EK traži od Hrvatske da vrati pomoć[/h]Zagreb - Hrvatska Vlada mora do 15. januara Evropskoj komisiji predati izveštaj o primeni plana restrukturiranja brodogradilišta.

6220872854f06ec35d1f57939423752_640x360.jpg


Naime, ako se privatizacija i restrukturiranje brodogradilišta ne nestavi, EK može tražiti od Hrvatske da pri prisupanju EU 2013. vrati novčanu pomoć koju su brodogradilišta dobila.

Reč je o više od 16 milijardi kuna, a taj novac prema pravilima Unije pripada hrvtaskim poreskim obveznicima.Problem je što je privatizacija brodogradilišta definisana Ugovorom sa EU i trebalo je da bude gotova u oktobru, a još uvek nije ni počela.

Četiri neprofitabilna brodogradilišta još čekaju da ih kupe dva zainteresirana kupca, a izveštaj o učinjenom čeka i Brisel.

Predstavnici potencijalnih kupaca - Jadranskih ulaganja Danka Končara i Div Tvornice vijaka iz Samobora - poručili su kako ih nova Vlada još nije pozvala na razgovore.

U samoborskoj firmi, koja pokušava kupiti Brodosplit, oseća se nervoza. Agenciji za upravljanje državnom imovinom poslali su upozorenje da je 31. januar rok do kada bi njihova ponuda trebala biti prihvaćena. Ako se to ne dogodi, smatrat će da je odbačena.

Končar, potencijalni kupac Brodotrogira, Kraljevice i 3. maja, ne razmišlja o odustajanju.

No ni on se ne slaže s mnogim uvjetima, kao što su cijena koncesije i model zbrinjavanja radnika. Apelira na stručnost u Vladinu pregovaračkom timu.

Zasad se tim u Ministarstvu gospodarstva još okuplja, no, kako se doznaje, u proces bi se trebalo uključiti i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

B92
 
Natrag
Top