Šta je novo?

EINSTEINI S MORA Dalmatinci najbolji matematičari u Hrvatskoj!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Izvor: Slobodna Dalmacija 13.11.2010. | 09:32

u centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja predstavljeni rezultati OVOGODIŠNJE državne mature iz matematike i hrvatskog jezikaEINSTEINI S MORA Dalmatinci najbolji matematičari u Hrvatskoj!Dalmatinci su najbolji matematičari u zemlji! – potvrđuju to rezultati državne mature 2009./2010. školske godine, koje je u četvrtak predstavio ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

ImageHandler.ashx

Točnije, prema podacima izraženima po županijama, među učenicima koji su prošle školske godine polagali državnu maturu iz matematike na višoj (A) razini na prvom su mjestu maturanti Dubrovačko-neretvanske županije, koji su taj test riješili sa 60-postotnom točnošću.

U stopu ih slijede učenici Splitsko-dalmatinske županije na drugome mjestu, čija je riješenost testa iznosila oko 59 posto. Zadrani su na šestome mjestu, a visoku reputaciju donekle kvari nešto skromniji uspjeh učenika Šibensko-kninske županije, koji su u toj “kategoriji” zauzeli tek 15. mjesto.
Koliko su učenici Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije briljirali u odnosu na svoje kolege, govori i podatak da je u posljednjoj, Koprivničko-križevačkoj županiji, riješenost istog testa bila samo 44 posto.
Slični su rezultati i iz matematike na osnovnoj (B) razini, gdje su Dubrovčani i Splićani također vodeći, dok su ovdje Šibenčani i Zadrani na nešto nižim pozicijama.
No, dalmatinski su učenici imali katastrofalne rezultate iz materinskog, hrvatskog jezika. Dok visoki uspjeh i dalje bilježi jedino Dubrovačko-neretvanska županija, čiji su učenici test na višoj razini riješili sa 70-postotnom točnošću i zauzeli treće mjesto, ostali su postigli osrednji rezultat.
Uvjerljivo su najgori, na posljednjem mjestu od svih hrvatskih županija, učenici Zadarske županije, gdje je riješenost testa iz hrvatskog jezika na višoj razini iznosila 64 posto, a na osnovnoj razini tek 51 posto.

ImageHandler.ashx

Učenici Splitsko-dalmatinske županije na višoj su razini 10., a Šibensko-kninske 19., dok su na osnovnoj razini rezultati još porazniji. No, Goran Sirovatka objašnjava da ta neslavna statistika dobiva drugu dimenziju kad se rezultati razrade: naime, i u Zadru, kao i ostatku Hrvatske, prosjek ruše učenici strukovnih škola:
− Gimnazijalci iz Zadra imaju gotovo isti uspjeh kao njihovi vršnjaci iz drugih gimnazija u Hrvatskoj, a riješenost testa iznosila je 74 posto. No, problem su učenici iz strukovnih škola, gdje je riješenost bila samo 54 posto – ističe Goran Sirovatka.
Dodaje kako gimnazijalci u Hrvatskoj imaju gotovo identično znanje iz svih obveznih predmeta.
Dok s matematikom imaju manje problema, dalmatinski maturanti nisu baš briljirali u izbornim predmetima – uvjerljivo najgori rezultat pokazali su u informatici, gdje su se četiri dalmatinske županije smjestile na samo začelje (18. Zadarska županija, 19. Dubrovačko-neretvanska, 20. Splitsko-dalmatinska, 21. Šibensko-kninska).

MARIJANA CVRTILA
foto: cropix
 
Top