Šta je novo?

Efekat leka zavisi od genetike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.094
Efekat leka zavisi od genetike

Dr Aleksandar Antović o procenama učinka terapije koju je omogućilo dešifrovanje genoma: Uzima se bris koji se analizira na primenu konkretnih farmakoloških susptanci. Rezultat važi doživotno

1da87b.jpg


DEŠIFROVANjE ljudskog genetičkog koda omogućilo je da se utvrdi da li kod nekog postoji predispozicija za neke bolesti, ali i da se s velikom sigurnošću proceni kako će genetički sklop pojedinca uticati na primenu određenog leka.

U intervjuu za "Večernje novosti", doktor Aleksandar Antović, iz "Bio sejv Srbije", kaže da farmakogenomski test otkriva koje lekove bi osoba trebalo da uzima sa oprezom i u kojoj dozi, s obzirom na genetiku:

- Činjenica da je svako ljudsko biće jedinstveno važi i za metabolizam lekova. Lek je uvek isti, koji god pacijent da ga uzima, ali su pacijenti različiti. To je razlog što ne odgovara svima isti lek niti ista doza leka.

* Kako se izvodi ovaj test?

- Jednostavnim postupkom uzimanja brisa sa unutrašnje strane obraza dobija se genetički matarijal pojedinca. U genetskom materijalu analiziraju se oni geni koji su odgovorni za metabolizam lekova. Posle tri nedelje dobija se rezultat koji važi za ceo život.

* Da li ova vrsta genetičkog skrininga obuhvata sve grupe lekova?

- Farmakogenomski test ima bazu podataka za oko 300 lekova za koje nam je poznato kako određene genetičke varijacije utiču na njihov metabolizam. S vremenom će kliničke studije koje su u toku donositi nova saznanja o uticaju gena na druge lekove i baza podataka će se proširivati.

* Koje sve lekove obuhvata vaša baza podataka?

- U bazi se nalaze lekovi za najčešće bolesti kao što su povišeni krvni pritisak, depresija, šećerna bolest, različiti tipovi tumora, srčana slabost, epilepsija...

* Dakle, uglavnom lekovi koji se primenjuju u hroničnoj terapiji?

- Da, to je suština. Bolesti koje traju dugo vremena zahtevaju hroničnu terapiju i često se dešava da čekamo po nekoliko nedelja da bismo videli efekte leka. Testom utvrđujemo na samom početku njegovu efikasnost i prilagođavamo dozu pacijentu. Na taj način se izbegavaju neželjena dejstva, koja su česta.

* Koliko je ovaj test pouzdan i da li ima nekih ograničenja?

- Pouzdanost testa je 99,9 odsto i radi se jednom u životu za svih 300 lekova. Mogu da ga urade svi, bez obzira na godine i terapiju koju primaju. Naravno, najbolje je da se to učini odmah po rođenju, jer se na taj način izbegava uzimanje leka ili lekova koje organizam deteta ne prihvata, i samim tim je bolja efikasnost terapije.

* Koje su prednosti ovakvog načina određivanja terapije?

- Osnovno je to što ovaj farmakogenomski test daje dragocenu informaciju o tome kako da se izbegnu nedelotvornost i neželjeno dejstvo leka. Dakle, pacijent dobija terapiju koja odgovara njegovom metaboličkom profilu, a lekar ne mora da luta u izboru leka. To je od presudnog značaja za rezultat lečenja, a ujedno je i velika ušteda za zdravstveni sistem.

* Koliko dugo se primenjuje ovo farmakogenomsko testiranje i da li su ga neke zemlje već uvrstile u redovan protokol lečenja?

- Nažalost, još ne, jer su ova genetička testiranja nova za ceo svet. Ona su u primeni tek godinu i po, i prvo su počela da se rade u Americi.

* Koja je cena farmakogenomskog testa?

- Osnovni test košta nešto manje od 40.000 dinara, dok se testiranje na konkretan brend leka naplaćuje dodatnih desetak hiljada. U toj situaciji, uz osnovnu bazu podataka reakcije na poznate lekovite supstance, pacijent dobija odgovor na pitanje da li treba da uzima konkretan lek, i u kojoj dozi, kao i koja je njegova zamena.

BUDUĆNOST

* Da li su ovakvi testovi budućnost u određivanju terapije?

- Apsolutno sam ubeđen da će za desetak godina ovaj način propisivanja lekova biti obaveza a ne opcija. Uštede za zdravstveni sistem biće ogromne, lekari će biti mnogo efikasniji u svom poslu, a pacijenti lečeni odgovarajućim lekovima. Uz mapiranje mogućih bolesti, utvrđivanje intolerancije na pojedine hranljive komponenete i spisak lekova koje treba uzimati sa oprezom značajno će unaprediti lečenje pacijenata u budućnosti.

SVI ANTIDEPRESIVI

* Do prave terapije najviše se luta u psihijatriji. Koliko u toj oblasti ovo genetičko testiranje pomaže?

- Moglo bi se reći da je u ovoj grani medicine test idealno rešenje, jer neuropsihijatrijska terapija je delotvorna tek posle duže primene. Ako lek ne odgovara, gubi se dragoceno vreme. Sa ovom vrstom genetičkog testa nema dileme, bilo da su u pitanju antidepresivi, antipsihotici, psihostabilizatori... Naša baza obuhvata svih 16 poznatih antidepresiva.

(Novosti)
 
Top