Dvoje poginulo u udesu sportskog aviona

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Dvoje poginulo u udesu sportskog aviona

Pilot Davorin Pavlović (66) i njegova saputnica Aleksandra Šišković (22) poginuli su juče oko 13.30 sati kada se na civilnom aerodromu u Lisičjem jarku kraj Beograda srušio sportski avion „zlin 526“. Zvaničan uzrok nesreće još uvek nije saopšten, a kako smo saznali na licu mesta u pitanju je najverovatnije nepažnja.

71185_1005-avionska-nesreca-foto-j-vucetic_f.jpg

Nesreća se dogodila petnaest minuta nakon leta kada je avion iz nepoznatih razloga izgubio visinu i direktno udario u pistu. Iako policija i Komisija za utvrđivanje okolnosti nesreće još uvek nisu zvanično saopštili razlog zbog kojeg je avion pao, kako smo saznali, posredi je najverovatnije nepažnja.
– U pitanju je bio akrobatski let, a nesrećna devojka je prvi put ušla u avion. U takvim situacijama let bi morao biti što mirniji, jer nije poznato kako neiskusni saputnik može reagovati u situacijama kada avion naglo ponire, pravi okret… nikada niste sigurni šta će uraditi ako ga uhvati panika. Avion na kojem su leteli je dvosed, akrobatski trenažni avion koji ima duple komande na oba sedišta. Pavlović je bio jedan od najiskusnijih i najboljih pilota na aerodromu, pa nas zato i čudi što se odlučio za takav let – čuli smo od Pavlovićevih kolega na licu mesta.
Inače, nastradaloj devojci ovo ne samo da je bio prvi let, već kako smo čuli na aerodromu, potpuno je bio neplaniran.

– Upoznala sam devojku deset minuta pre nego što će ući u avion. Živi u Kragujevcu, a na aerodrom je došla zajedno s dečkom koji je aviomehaničar, i upravo zbog njega je htela da vidi kako izgleda leteti avionom. Zamolili su Pavlovića da uzleti s devojkom i on je pristao. Nakon toga sam se sklonila s piste, a nedugo potom čula kako je avion pao, kada se prolomio i vrisak nesrećnog mladića koji je let posmatrao. Počeo je da vrišti, plače, kuka… Kada je bilo jasno da ni „super deka“, kako smo ga zvali, ni nesrećna devojka nisu preživeli, odjurio je u Kragujevac kako bi vest saopštio Aleksandrinoj porodici – rekla nam je žena koju smo uplakanu zatekli kraj piste.

Pavlović je inače uče*stvovao i na aeromitingu u Kostolcu pre svega nedelju dana. Tada nije leteo ovim avionom, jer je bio u kvaru. Međutim, avion je bio na remontu, a prošao je tehnički pregled svega deset sati pre kobnog leta. Sam Pavlović je penzionisani vojni pilot koji ima čin pukovnika. Važi za jednog od naših najboljih pilota. Kako na aerodromu navode, mlađe kolege su baš od njega često tražile savet, bilo da se radi o letenju ili o tehničkim i administrativnim procedurama na aerodromima. Zvanična potvrda o razlozima zbog kojih se avion srušio uslediće tek nakon što policija i Komisija za utvrđivanje uzroka nesreće obave uviđaj. Savetnica Direktorata za civilno vazduhoplovstvo za odnose s javnošću Katarina Andrić-Milosavljević samo je navela da je Komisija Direktorata za utvrđivanje uzroka već na licu mesta i utvrđuje okolnosti ove nesreće. Prema njenim rečima, sportski, trenažni avion „zlin“ je iz za sada nepoznatih razloga izgubio visinu i udario u pistu ispred hangara na aerodromu Lisičji jarak, a vlasništvo je Aerokluba „Falkons“iz Zrenjanina.

Ni u klubu niko nije mogao da komentariše razloge pada aviona. Rečeno nam je samo da je Pavlović jedan od naših najboljih pilota koji je u klubu radio kao nastavnik.

Petnaestak nesreća u poslednje dve godine
Po podacima Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, u poslednje dve godine je evidentirano petnaestak udesa različitih tipova letilica – sportskih aviona, zmajeva, helikoptera i paraglajdera. Jedna od nesreća dogodila se i na aerodromu „Lisičji jarak“ 10. aprila prošle godine. Tada, međutim, u udesu sportskog aviona „cesna 172 G“, u kome su bili instruktor letenja i učenik, nije bilo povređenih, a nezgoda se dogodila zbog ispadanja točka na letelici. Jedina nesreća s tragičnim ishodom u poslednje dve godine dogodila se kada je u ataru sela Bučje, u opštini Knjaževac, poginuo pilot paraglajdera koji se srušio sa visine od oko 50 metara. Uzrok udesa je naglo nekomandovano okretanje kupole paraglajdera, kao i omotovanje konopca letelice oko vrata pilota.

Zlin poznat po akrobatskim mogućnostima
Avioni tipa „zlin Z-526F“ i nakon dvadeset godina nakon izbacivanja iz upotrebe u RV i PVO aktivno lete u našim aeroklubovima. „Zlin 526F“ se na ovim prostorima pojavio 1967. godine kada ga je, za potrebe početne letačke obuke i selekcije budućih pilota, u svoje jedinice uvrstila Vazduhoplovna vojna akademija iz Zadra. Ukupno je nabavljeno 18 aviona koji se i pored svrsishodnosti nisu dugo održali, tako da su u potpunosti bili prepušteni aeroklubovima. Avioni tipa „zlin“ su poznati po izuzetnim akrobatskim mogućnostima.

A.Rodić | 05. 09. 2010.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
Ljubavi, čekaj me, ja ću da letim prva

Ispovest majke i oca devojke nastradale u padu aviona

Ljubavi, čekaj me, ja ću da letim prva

Neboja Radišić | 05. 09. 2010. - 20:00h | Blic Online

Kragujevac - „Ljubavi, čekaj me“, bile su poslednje reči koje je prekjuče, uz poljubac, Aleksandra Šiljković uputila svom momku pre nego što je u avionu „zlin“ poletela u smrt. Na prednje sedište sportskog dvoseda je bukvalno uskočila preko reda jer je njen momak Marko prema planu trebalo prvi da poleti.

71374_1006-avionska-nesreca-ruzica-i-lazar-roditelji-nastradale-aleksandre-siljkovic_f.jpg

Nakon petnaest minuta, pri sletanju, avion se sunovratio na travnatu pistu sportskog aerodroma Lisičiji jarak. Na licu mesta u od siline udara o zemlju poginuli su Aleksandra (22) i pilot Davorin Pavlović (66).

Danas u porodičnoj kući Šiljkovića vladao je muk. Tuga je progutala svaku reč. Umesto glasa, svima su navirale suze.... Majka Ružica i otac Lazar u rukama drže slike svoje jedine kćerke... Sinovi Radojica i Aleksandar ih grle.
- Aleksandra je bila vukovac u najboljoj gimnaziji. Upisala je filološki fakultet, bila odličan student, govorila je strane jezike: češki, francuski, italijanski. Stekla je uslov da upiše četvrtu godinu. Htela je da bude sudski tumač, putovala je i prošla pola Evrope. Živela je u Studentskom gradu u Beogradu. Ostala mi je samo slika, da se setim svoga zlata - šapuće majka Ružica.

Otac Lazar kaže da im je tragičnu vest saopštio njen momak Marko. Pojavio se na vratima danas posle podne. Poveo je i svoje roditelje.
- On je neutešan iako ni za šta nije kriv. Rekao nam je da su zajedno otišli na aerodrom jer im je bilo 11 meseci od kako se zabavljaju. Vožnja avionom je bila njegov „poklon“. Trebalo je da on prvi leti, ali je ona, preko reda, ušla u avion - kaže Lazar.

Marko radi kao aviomehaničar u preduzeću „Utva“. Rodom je iz Smedereva. Trebalo je u utorak da Aleksandra izađe na ispit na fakultetu, a već u sredu da dođe kući u Kragujevac.

Natrag