Dve drugarice i Svarovski

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.032
Dve drugarice i Svarovski

Marija Pavković | 08. avgust 2011. 11:54 |Večernje novosti

Milica Gavrilović i Ljiljana Čakić, vlasnice brenda "Dve šmizle" - Počele smo iz ljubavi, moda i nakit su naš hobi, a najlepše je kada hobi postane posao

1.jpg

Kada je arhitekta Maja Vidaković, koja je dizajnirala logo, izgovorila reč šmizla, rođen je brend koji je sinonim za modni nakit. "Dve šmizle" godinama su nezaobilazna destinacija lepšeg pola, od tinejdžerki do dama u zrelim godinama, u potrazi za ogrlicom, minđušama, prstenom, šnalama, ukrasima za kosu... Ovaj popularni brend modnog nakita jedini u Srbiji ima sopstevnu proizvodnju, a od jedne prodavnice u uspešno preduzeće pretvorile su ga Milica Gavrilović i Ljiljana Čakić.

Maštovite kreacije koje izlaze iz dizajn centra u naselju Medaković bez sumnje diktiraju trendove na ovim prostorima kada je nakit u pitanju, a sve se prezentuje kupcima kroz lanac maloprodajnih objekata.
Ne čudi što su ove dve ambiciozne dame posle samo nekoliko godina rada dobile prestižna priznanja. Kao kruna prethodne sezone, brendu "Dve šmizle" dodeljena je nagrada "Najbolje iz Srbije", od Privredne komore i Ministarstva trgovine i usluga, dok su njegove vlasnice od Kluba privrednih novinara proglašene "Biznis ženama 2010. godine". I na međunarodnom planu njihov nakit je bio zapažen. Na prvoj kolekciji na Sajmu mode u Parizu 2009. godine, od ukupno 480 izlagača, organizator ih je svrstao među osam najboljih.
Put uspeha "Dve šmizle", posut blistavim kamenčićima, podseća na bajku i svakako je atipičan za hladni i strogo proračunati savremeni poslovni svet.

2.jpg

- Počele smo iz ljubavi, moda i nakit su naš hobi, a najlepše je kada hobi postane posao. Od početka smo zajedno u ovome i sve radimo zajedno, obe podjednako odlučujemo. Logo je dizajnirala arhitekta Maja Vidaković, a ona je i kumovala nazivu brenda. Želele smo da ime bude posebno, prepoznatljivo, bilo je nekoliko predloga, ali kada smo čule šmizla, obe smo se oduševile i znale da je to to! Nikome od naših prijatelja i poznanika taj naziv se tada nije dopao, jer su u to vreme bili popularni strani nazivi – priseća se Ljiljana.
Milica se odmah nadovezuje na njenu priču...
- Nekada ste jednostavno sigurni da je to ono pravo, šta god drugi rekli i mislili. Završila sam Filološki fakultet, kao profesor engleskog jezika kratko sam radila u školi, ali veoma brzo shvatila da taj posao nije za mene. Godinama sam bila stjuardesa u JAT-u, ali ni to mi izgleda nije bilo suđeno. Istina, letela sam sve dok nisam shvatila da je ovaj posao postao veoma ozbiljan i zahteva svakodnevni angažman, pa sam se njemu u potpunosti posvetila. Naziv brenda nije mogao da bude u jednini, pa smo postale dve šmizle. To nas je asociralo na dve drugarice koje zajedno idu u šoping, u provod, a mi se družimo od 1996. godine i uvek imamo o čemu da pričamo. Lepo se dopunjujemo, kad jedna padne, druga je podiže energijom, nikada ne padamo i ne letimo istovremeno. Naravno, mnogo puta se i pokačimo, baš kao pravi prijatelji i partneri - Milica gleda u drugaricu koja joj osmehom potvrđuje da je tako.
- Mnogo se razlikujemo, ali odlično funkcionišemo kao tandem. Ja sam devica u horoskopu i svemu pristupam racionalno, moram sve aspekte da sagledam, ne zalećem se, dok je Ljilja, kao blizanac, pričljivija, ona leti, a ja sam na zemlji iako sam bila stjuardesa. Eto, razlikujemo se i kada su kućni ljubimci u pitanju, ja imam sijamsku mačku Matildu, a Ljiljana maltezera Benija. Dovodimo ih ponekad na posao, dobro se slažu za jednog psa i mačku – slikovito dočarava Milica.

Spontana bliskost struji među prijateljicama, komunikacija pogledima i poneka čarka nalik sestrinskim, pokazuju koliko se dobro poznaju. Možda je i to razlog što je njihov zajednički projekat napredovao munjevitom brzinom.
- Počeli smo sa radom 2002. godine i tada smo imale samo jednu prodavnicu, već dve godine kasnije bilo ih je pet, sada imamo 40 i oko 30 zaposlenih, nekoliko dizajnera nakita. U septembru prošle godine otvorile smo i prvu Hobi art prodavnicu. Pre tri godine smo pokrenuli proizvodnju. Na osnovu ugovora o brendiranju sa kućom Svarovski, kupci dobijaju sertifikat uz nakit koji se dizajnira u našem studiju od Svarovski elemenata – kaže Ljiljana.

3.jpg

Milica i Ljiljana tvrde da su "živi dokaz" kako dve žene i dve prijateljice mogu biti uspešne u poslovnom svetu kojim uglavnom vladaju muškarci.- Ono za šta je nekome potrebno deset i više godina, mi smo smestile u pet. Od početka se nismo zadovoljavale postojećim, sve što smo sticale ulagale smo dalje u razvoj preduzeća, trudile se da zaokružimo celinu. Ne stagniramo nego nastojimo da se razvijamo, ali ne rasipamo energiju na razne projekte, već smo isključivo vezane za modu i nakit.

Brend "Dve šmizle" već je osvojio Beograd, Srbiju, prostor bivše Jugoslavije, šta je naredni cilj?
- Bliski istok, Amerika i evropsko tržište, a u planu je i Rusija, kao i države bivšeg Sovjetskog Saveza, Kazahstan i Azerbejdžan – otkrivaju Milica i Ljiljana.

To su veoma različite kulture, žene na Istoku i Zapadu uglavnom nemaju isti ukus, posebno kada je nakit u pitanju. Da li im prilagođavate vaše kolekcije?
- Samo delimično, ali nema velikog odstupanja u asortimanu jer to onda ne bi bile Dve šmizle. Primetile smo da se ukusi danas i na prostoru bivše Jugoslavije razlikuju. Beograđanke prate trendove i kupuju aktuelne kolekcije, Hrvatice vole originalne komade, ali zanimljivo je da apsolutno sve žene obožavaju nakit sa Svarovski kristalima. Ipak, Crnogorke kupuju najkrupnije komade.

Vaš nakit je i deo modnih revija, pozorišnih predstava, filmova...
- Sarađujemo sa Beogradskom dramskim pozorištem, Zvezdara teatrom, Ateljeom 212, naš nakit je korišćen za potrebe filmova, serija, reklama, nose ga voditeljke i poznate ličnosti. Osim toga, angažuju nas za modne revije, sarađujemo sa Darkom Kostićem, a bile smo zastupljene i na reviji Marka Mitanovskog u Londonu - ističe Ljiljana.

Ekonomska kriza, stiče se utisak, nije se odrazila mnogo na vaš brend?
- Manji je promet, ljudi slabije kupuju zbog krize, ali to ne znači da je posao u krizi. U kritičnoj 2009. godini na Sajmu mode u Parizu svrstane smo u osam najboljih izlagača, prošle godine otvorile smo 20 prodavnica i možemo da se pohvalimo time da nam račun nikada nije bio blokiran, što je retko u poslovnom svetu.

Kada se osvrnete na sebe, karijeru i život, taj subjektivni osećaj koji vas prožima, da li to znači uspeti u životu?
- Dve šmizle su svakako veliki uspeh jer smo napravile brend isključivo se baveći nakitom, što do sada nije uspelo nikome na prostoru bivše Jugoslavije. Ipak, još je veći uspeh što i dalje uživamo u poslu i zajedničkom druženju. I posle toliko godina imamo nepresušne ideje, radujemo se malim stvarima jer se velike i krupne ne dešavaju svaki dan. Naš entuzijazam se vidi kada odemo na Sajmove nakita, pa se kao mala deca oduševljavamo komadima i na svakom koraku govorimo jedna drugoj: vidi ovo! Nema ništa lepše nego biti zadovoljan svojim životom, a nas dve to jesmo – zaključuju Milica i Ljiljana.

DRVENE OGRLICE I KRISTALI U NAMEŠTAJU

4.jpg

Šta je ove sezone u trendu kada je nakit u pitanju?
- Definitivno raznobojne drvene ogrlice. Lepo se uklapaju uz različite stilove i odevne kombinacije, boje su prave letnje, a akcenat je na plavoj nijansi. Osim nakita, Svarovski kristali su već dugo popularni, a njima ukrašavamo ne samo nakit nego i razne predmete, komade nameštaja, zavese, enterijere, kompjutere, telefone.

Vaš nakit je zaštitni znak mnogih žena, a šta je zaštitni znak Dve šmizle?
- Žuta boja - odmah odgovara Ljiljana, ali Milica odmah reaguje: Žuta... pa ne znam baš... volimo je i ona nam je na logu, ali ne mogu da kažem da nam je zaštitni znak. Mi se veoma razlikujemo čak i po tom pitanju, Ljiljana voli krupniji i ekstravagantniji nakit, a ja klasičnije forme. Ipak, kada je kolekcija u pitanju, ukusi se usaglašavaju, tako da ne bude ni po njenom ni po mom, već uvek nešto što se dopada i jednoj i drugoj. U našem asortimanu zastupljeno je poludrago kamenje, brušeno staklo, drvo, plastika, Svarovski kristali, tako da zaista zadovoljava sve ukuse i može da se nosi u svim prilikama, uključujući i najsvečanije.

Natrag