Šta je novo?

Dva tipa virusa haraju Srbijom, deca na udaru

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
Dva tipa virusa haraju Srbijom, deca na udaru
Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" do 1. januara prijavljen veći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nego u istom periodu prošle sezone

Izvor: Beta


1783485639586cc2153b99c884345415_v4_big.jpg

Foto: Thinkstock
Kako je navedeno na sajtu Batuta, od 3. oktobra 2016. godine do 1. januara prijavljeno je 70.215 obolelih od oboljenja sličnih gripu.

U odnosu na prethodnu nedelju, trend incidencije oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u porastu.

U periodu od 26. decembra 2016. godine do 1. januara 2017. godine Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 19.708 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je 1,5 puta više nego nedelje pre toga.

Najviša uzrasno-specifična stopa registrovana je u uzrastu od pet do 14 godina, a potom u uzrasnoj grupi od 0 do četiri godine.

Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog i Kolubarskog okruga.

Zavod za javno zdravlje Pančevo je prijavio epidemiju gripa lokalnog tipa u naseljenom mestu Omoljica, grad Pančevo. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Zavod za javno zdravlje Užice, Zavod za javno zdravlje Šabac, Zavod za javno zdravlje Ćuprija su prijavili epidemije gripa na teritorijama svoje nadležnosti, tj. Grada Beograda, Braničevskog, Zlatiborskog, Pomoravskog i Mačvanskog okruga.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa. Svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Do sad su potvrđena dva tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B.

Među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi i održavanje higijene prostora u kojima se radi.
 
Top