Dva nova azila za 1.000 lutalica

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Novi objekti za pse u Kovilovu i Rakovici

Dva nova azila za 1.000 lutalica
Izvor: Blic Marija Joksimović | 09. 07. 2011. - 00:02h | Foto: D. Goll

BEOGRAD - Prestonica je dobila dva nova azila za pse, jedan u Kovilovu, kapaciteta 250 pasa, koji je otvoren pre nekoliko dana, a sledeće nedelje biće otvoren azil Rakovica 2, koji čine dva objekta koja će moći da prime oko 800 pasa. Rešenje za problem pasa lutalica gradske vlasti vide u odgovornom vlasništvu i udomljavanju, pa apeluju na građane da umesto da kupuju nove ljubimce udome nekog koji čeka u azilu.

157153_bgazil01-foto-d-goll_f.jpg
Nove kućice za pse koji stignu u azil

U Centru za sterilizaciju i azilu u Rakovici smeštene su samo zdrave životinje koje dolaze na sterilizaciju, a sve bolesne životinje nalaze se u karantinu u Ovči.

- U azilu u Rakovici nalazi se savremeno opremljena operaciona sala, psi koji se dovedu u azil idu na pregled, a na operaciju čekaju najduže 24 sata. Nakon toga smeštaju se u postoperativni blok. U dva nova objekta psi će osim kućica imati

betonski deo sa slivnikom pokriven krovom, zatim deo sa peskom i travnatu površinu - kaže Bratislav Stanković, direktor „Veterine Beograd”.

Po sterilizaciji, vakcinaciji i čipovanju, psi se ako ne budu udomljeni vraćaju na ulicu odakle su i pokupljeni, osim preagresivnih pasa, koji ostaju u „delta boksovima”. Grad u planu ima izgradnju još jednog azila u Zemunu kapaciteta 1.200 pasa. Rešenje problema pasa lutalica grad vidi u odgovornom vlasništvu i udomljavanju pasa.

Zbog toga je u maju pokrenuta akcija „Najbolji prijatelj” u kojoj se građani pozivaju da udome psa iz azila. Iz azila u Rakovici u proteklih godinu dana usvojeno je 229 pasa. Juče je s radom počeo i sajt www.veterinabeograd.rs na kome će biti informacije o toj ustanovi i fotografije pasa koji se mogu usvojiti, a preko sajta će građani moći da prijave nestanak kućnog ljubimca.

Uprava Grada dala novac i za privatne azile

Grad je 14.144.539 dinara dodelio privatnim azilima i novac je raspoređen u 11 privatnih prihvatilišta, odnosno za 1.761 psa i 345 mačaka.
- Grad će takođe finansirati i 10.000 čipova i vakcina za vlasničke pse. Ekipe veterinara obilaze grad i proveravaju vlasničke životinje. Do kraja ove godine problem pasa lutalica biće ublažen, a već naredne godine rezultati će biti izuzetno vidljivi - rekao je Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Beograd dobio još dva azila za pse
Izvor: Blic M. J. | 08. 07. 2011. - 16:41h | Foto: D. Goll

U Kovilovu je otvoren azil za pse koji može da primi 250 životinja, a u Rakovici će iduće nedelje biti završena još dva objekta za tu namenu u koje će moći da stane 800 pasa. Grad u planu ima izgradnji još jednog azila u Zemunu u kome će biti smešteno više od 1.200 pasa.

156981_bgazil-foto-d-goll_ig.jpg
U azilu u Rakovici smešteni su samo zdravi psi

Trenutni kapacitet azila u Rakovici je 210 pasa i u njemu su smešteni samo zdravi psi. Iduće nedelje, taj azil biće pojačan za još dva nova objekta.

- Jedan će biti kapaciteta 500, a drugi 300 pasa. U ta dva objekta psi će biti grupno smešteni. Oni imaju kućice iz kojih izlaze u ograđeno dvorište. U dvorištu imaju deo koji ima nadstrešnicu, tu je slivnik odnosno kanalizacija, a napred je deo sa peskom i travnati deo, gde su zasađene mladice drveća, koje će do sledeće godine porasti da prave hladovinu - rekao je Bratislav Stanković, direktor “Veterine Beograd”.156975_azil-u-kovilovu-003_ig.jpg
Azil u Kovilovu može da prihvati oko 250 pasa

Po istom principu uređen je i azil u Kovilovu. U azilu u Rakovici smešteni su samo zdravi psi, dok se bolesni psi leče u karantinu u Ovči.

- Ovde su psi koje smo pokupili na ulici, ovde se sterilišu, vakcinišu i čipuju, a potom ukoliko ne nađemo vlasnike ili ne udomimo pse, vraćamo ih na ulicu odakle su uzeti. Izuzetak su agresivni psi koje zadržavamo ovde azilu - kaže Stanković.


156985_bgazil-za-pese-d-goll-30_ig.jpg
Deo azila Rakovica u kome su smešteni agresivni psi koje ne vraćaju na ulicu

Tokom dana u rad će biti pušten i sajt na kome će posetioci moći da nađu sve informacije vezane za rad te ustanove i spisak i fotografije pasa iz azila koji mogu da se udome.
 
Top