Dva i po miliona kilometara prešao biciklom

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Dva i po miliona kilometara prešao biciklom
Neobičan rekord Lozničanina Svete Čolića
11.07.2009. - 05:00

pajic-v.jpg


Na biciklu proizvedenom početkom četrdesetih godina prošlog veka za potrebe diverzantske kopnene jedinice nemačke armije, Lozničanin Sveto Čolić (72) prešao je više od 2,6 miliona kilometara za proteklu 41 godinu od kada ga je dobio na poklon od prijatelja iz Nemačke.

Kao radnik „Viskoze“ Sveto Čolić je 1967. godine otišao na specijalizaciju za rad na pumpama visokog pritiska u Zapadnu Nemačku gde je upoznao Nemca Janoša Kušickog, koji je bio poreklom iz Poljske. Novi prijatelj mu je bio i stanodavac, a posle kraćeg vremena shvatili su da im je zajednička pasija vožnja biciklom. Zajedno su prevezli kompletnu pokrajinu Baden-Vitenberg, a vikendom su vozili i ture duge više od 300 kilometara. Sveto je kasnije od svog stanodavca dobio na poklon bicikl koji je do tada vozio i od tog trenutka se od njega nije odvajao.
- Bicikl je proizveden za potrebe nemačke armije i njihovih specijalnih kopnenih diverzantskih jedinica. Pošto sam od 1960. godine vozio bicikl, ispričao sam svom prijatelju da kao i on volim biciklizam i on mi je dao svoj stari bicikl koji je bio odličan, a priča o njegovom poreklu je za filmski scenario - objašnjava Sveto, koji je u Nemačkoj ostao osam i po godina.
Njegov prijatelj Nemac Kušicki studirao je u Engleskoj gde ga je zatekao Drugi svetski rat. Prijavio se kao dobrovoljac i otišao je u sklopu savezničkih snaga na ratište u Afriku. Bio je u padobranskoj jedinici, ali kada se jednom prilikom padobran nije otvorio, on se povredio, pa je prebačen u kopnenu diverzantsku grupu gde je zadužio i bicikl. Od tog trenutka bicikl je postao njegov saputnik i ratni pratilac, a kad je poražena nemačka vojska, preko Malte i Italije stigao je do Austrije gde je bila američka baza.
- Ta priča me još više naterala da o biciklu „diverzantu“ vodim računa, a na njemu sam obišao Donaešingen, Švarcvald, Bodenska jezera. Čak su me jednom i uhapsili jer im nije bilo jasno otkuda mi takav bicikl, pa je moj prijatelj Nemac morao da dođe da me opravda. Automobil skoro da više nisam ni koristio osim kada sam s porodicom išao na duža putovanja. Bicikl je uz mene već 42 godine i osim guma koje sam menjao, ništa drugo na njemu se nije kvarilo. Sve ove godine „srednju glavu“ na njemu nikada nisam otvarao. Jedini problem su mi predstavljale gume koje se ne mogu naći na našem tržištu. Na originalnoj tablici pisalo je da je proizveden pre 66 godina. Nudili su mi za njega nove najskuplje modele, ali ja nisam želeo da se od njega odvojim. Na njemu sam preterao tone tereta, džakove cementa ili đubriva za zemlju. Od kuće do imanja u Runjanima i nazad svakodnevno prelazim po 15 kilometara i, mada nisam vodio preciznu statistiku, kada saberem svakodnevni odlazak na posao do „Viskoze“, tokom 41 godine staža, a to je više od sedam kilometara u jednom pravcu, plus odlasci na imanje i ostalo, do sada sam prevezao više od 2,6 miliona kilometara na svom ljubimcu. S obzirom na to da je pregrmeo i celo afričko ratište, pretpostavljam da je ovaj stari dvotočkaš za svog veka prevalio sigurno tri miliona kilometara - kaže Čolić, koji je po struci mašinbravar.

Izvor: Blic
 
Top