Dunavska turistička regata sutra u Beogradu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.559
Dunavska turistička regata sutra u Beogradu
Tradicionalna međunarodna Dunvaska turistička regata TID, koja ove godine obeležava jubilej od 60 godina postojanja, uploviće sutra u Beograd, na Ada Huju, gde će se zadržati dva dana.

IZVOR: TANJUG
57899078555b75f8f98a51673920740_v4%20big.jpg

Foto: Lukács Dávid/Flickr.com
Najstarija, najduža i najveća međunarodna, turistička, sportsko rekreativna, kajak, kanu i veslačka regata na svetu, krenula je 21 juna iz nemačkog grada Ingolštat, a u Srbiju je ušla 22. jula.

Na put, dug više od 2.500 kilometara, do obale Crnog mora, krenulo je 150 kajakaša iz podunavskih zemalja, kao i iz Češke, Švajcarske, Velike Britanije, Australije, Poljske, Slovenije, Italije, Španije, Švedske i Litvanije. Oni kampuju u 61 mestu duž Dunava u osam zemalja.

Predviđeno je da se put dug 2.515 kilometara pređe za 75 dana, a polovina regate je baš kod Dremskih Karlovaca, pole 39 dana veslanja.

Učesnici imaju ukupno 12 slobodnih dana za odmor, koje mogu iskoristiti za razgledanje gradova i okoline i snabdevanje.

Dejan Jovanović iz Kajakaškog saveza Srbije, koji je organizator plovidbe kroz našu zemlju, kaže da organizator u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, obezbeđuje besplatan smeštaj, improvizovanim kampovima, a učesnici regate snose troškove svoje ishrane i obilaska turističkih lokacija.

Organizatori prezentacijom svoje ponude upućuju i daju mogućnost gostima da se u slobodnom vremenu prijatno zabave, dobro pojedu i počaste se na usputnim destinacijama.

"Naši kajakaši su mnogo više komercijalni gosti od biciklista na koje se stavlja poseban akcenat i izgrađuje infrastruktura", ističe Jovanović.

Za našu aktivnost ''plavu trasu'' imamo, ali je takođe potrebno izgraditi usputna mesta za odmor, kampove koje bi mogli da delimo sa biciklistima i drugim gostima koji se opredele za boravak u prirodi, smatra on.

Jovanović je naglasio da je regata prilika za prezentaciju kulture, istorije, tradicije, običaja, privrednog i turističkog potencijala krajeva kroz koje prolazi. Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima.

Kajakaši se uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom, mogu priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena. Regata prolazi pored 10, a zaustavlja se u osam zemalja

Domaćin regate u Beogradu je opština Palilula, koja je pripremila bogat program dešavanja.
 
Top