Đukanović: Sve čisto oko Telekoma

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Đukanović: Sve čisto oko Telekoma

Podgorica -- Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović negirao je pred skupštinskim Anketnim odborom da je bilo korupcije u privatizaciji crnogorskog Telekoma.

838242110506567c247cda725915339_368x319.jpg

On je kazao da u prodaji crnogorskog Telekoma mađarskom Telekonu nije bilo neregularnosti, odnosno da je u pitanju bila jedna od najboljih privatizacija.

"Nemam nikakvih saznanja o korupciji u tom poslu, odnosno sve što mogu da kažem jeste da korupcije, prilikom privatizacije Telekoma, nije bilo", istakao je Đukanović i kasnije naveo da je ispitivanje "smejurija".

Prema njegovim rečima, privatizacija Telekoma je obavljena u skladu sa tada važećim zakonodavstvom.

"Prodaja 49 odsto akcija manjinskih akcionara obavljena je na berzi. Smatram da je u pitanju jedna od najbolje odrađenih privatizacija u Crnoj Gori", rekao je Đukanović, koji je i predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista.

Predstavnici opozicije su, međutim, ostali pri tvrdnji da je bilo korupcije, a član Anketnog odbora, predstavnik opozicije, Koča Pavlovića je rekao da se ispitivanje o privatizaciji Telekoma petvara u "smejuriju", jer "je to bio nezakonit posao i u njemu je bilo korupcije, a svi koje je Odbor saslušao sve to negiraju."

"Da, ovo je smejurija. Vi se (Anketni odbor) bavite nečim samo zato što je to vaša sumnja. Ja sam došao ovde da pokažem poštovanje prema državi Crnoj Gori i njenim institucijama. Drugi put nećete me videti. Ja imam pametnijeg posla od ovoga", rekao je Đukanović.

On je pre dva dana najavio je brz oporavak ekonomije Crne Gore, rekavši da će Crna Gora "uskoro dostići BDP do 15.000 evra po glavi stanovnika".

Nekadašnji vladini funkcioneri - Branko Vujović, Darko Uskoković i Veselin Vukotić - demantovali su ranije da je bilo korupcije u privatizaciji crnogorskog Telekoma.

Vujović je bio predsednik Tenderske komisije za Telekom, Uskoković je, u vreme privatizacije te kompanije, bio ministar ekonomije, a Vukotić potpredsednik Saveta za privatizaciju vlade Crne Gore. Svi oni su naveli da u prodaji crnogorskog Telekoma mađarskom Telekonu nije bilo neregularnosti, odnosno da je u pitanju bila dobra privatizacija.

Korupciju su negirali i bivši direktor Telekoma - Oleg Obradović, Milan Perović i Miodrag Ivanović.

Anketni odbor u julu je saslušao i vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predraga Mitrovića i direktora Uprave policije Crne Gore Božidara Vuksanovića.

Privatizacija Telekoma došla je u centar pažnje crnogorske javnosti nakon što su krajem prošle godine američke finansijske vlasti utvrdile da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra.

Skupština Crne Gore prihvatila je početkom marta opozicionu inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom, tako da se prvi put nakon deset godina koristi institut parlamentarne istrage.

Anketni odbor ima osam članova - po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije, a mesto predsednika tog tela pripalo je Andriji Mandiću, koji je lider opozicione Nove srpske demokratije.

To skupštinsko telo do 1. oktobra treba da završi sva saslušanja i nakon toga sastavi izveštaj.

Skupština Crne Gore prihvatila je početkom marta opozicionu inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom, što je bilo prvi put nakon deset godina da se koristi institut parlamentarne istrage. Anketni odbor ima osam članova - po četiri iz opozicije i vladajuće koalicije, a mesto predsednika tog tela pripalo je Andriji Mandiću koji je lider opozicione Nove srpske demokratije.

Izvor:
B92.net

Natrag