Šta je novo?

Dug biblijskih razmera nadbiskupije

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dug biblijskih razmera nadbiskupije

Izvor: Tanjug

Keln/Ljubljana -- Mariborska nadbiskupija katoličke crkve je u dugovima koji su dostigli 800 miliona evra, piše italijanski list "L'Espreso".
Za finansijske špekulacije i dug "biblijskih razmera" u mariborskoj biskupiji, Vatikan je saznao još 2007. godine.
Tada je ta biskupija podnela zahtev za dva kredita od pet miliona evra, prenosi Dojče vele, dok list "L'Espreso" navodi da je "finansijska vratolomija" počela još 1990-tih osnivanjem sopstvene banke.
Banka je u međuvremenu prodata, ali tamošnja crkva se upustila u spekulacije osnivajući investicione fondove: "Zvon Ena Holding" i "Zvon Dva Holding".

Preko "Zvon Ena" se odvijao najveći deo poslova i neko vreme se taj investicioni fond ubrajao među najveće u Sloveniji.

U međuvremenu su i ti fondovi propali, kako piše italijanski list, kako zbog opšte finansijske krize, tako i zbog "nesposobnosti biskupa".

Vrednost ulaganja u tim fondovima na kraju je postala "džak bond (junk bond) - obveznice iz smeća.

Kako su i određene nekretnine mariborske nadbiskupije u vlasništvu tih fondova, što znači da još nije kraj nevoljama Vatikana, naveo je "L' Espreso".

Italijanski list objavio je da je mariborska nadbiskupija ulagala i u jednu TV mrežu koja poseduje nekoliko pornografskih kanala.

Kako se procenjuje, moglo bi da se radi o jednom od najvećih finansijskih gubitaka Katoličke crkve - italijanski list spominje i milijardu evra, pa da predstavnici Crkve užurbano vode pregovore sa bankama kako bi bilo nađeno rešenje.

Katolička crkva u Sloveniji, sa druge strane, objavila je da je nadbiskup Franc Kramberger podneo zahtev za penzionisanje, pošto će u jesen napuniti 75. godina. Prošle sedmice Vatikan je objavio da je papa Benedikt XVI "prihvatio molbu" nadbiskupa i istovremeno je objavljeno da je ga zameniti njegov dosadašnji koađutor, Marjan Turnšek. Turnšek je prilikom imenovanja rekao da je "stanje teško", ali i da se nada da "još nije sve izgubljeno“.
 
Top