Državi od kuća mafijaša - 14.000 evra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Državi od kuća mafijaša - 14.000 evra

Od početka primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom najugroženiji građani su od imetka mafije do sada dobili 12,5 miliona dinara, a više stanova i kuća im je dato na korišćenje.

v200855p0.jpgMinistarka pravde Snežana Malović za “Blic” objašnjava da od oduzetih nepokretnosti, samo na rentu, država uzima 14.000 evra.

“Vrednost privremeno ili trajno oduzete imovine procenjena je na više od 300 miliona evra, a dobar prihod se ostvaruje od izdavanja tih nekretnina. Rezultati ostvareni primenom zakona nedvosmisleno su pokazali da je reč o veoma moćnom i efikasnom mehanizmu u borbi protiv svih vidova kriminala, jer je njegovom primenom sprečeno da članovima organizovanih kriminalnih grupa nakon izdržane kazne zatvora ostane imovina koju su stekli”, kaže Snežana Malović.

Više nekretnina oduzetih od kriminalaca i osoba povezanih sa njima data je ustanovama na korišćenje.

Tako grad Beograd koristi kuću u Šilerovoj ulici broj 87, površine 142,42 metra kvadratna, u koju će se smestiti dečji vrtić.

Ova kuća je pripadala Lani Popović, nevenčanoj supruzi Darka Šarića, u kojoj je i bio vrtić “Štrumfovi”, u njenom vlasništvu.

Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj data je na korišćenje kuća u Ulici Živojina Lukovića Vajara broj 19/4, površine 100 metara kvadratnih, koja će se koristiti za potrebe roditelja i dece iz unutrašnjosti koja su obolela od malignih bolesti, a nalaze se na lečenju u Beogradu.

Ova kuća je pripadala Sanji Čabarkapi, nevenčanoj ženi Gorana Sokovića, optuženog da je bio jedan od vođa narko-klana Darka Šarića.

Od Darka Ercega, koji je osuđen na 12 godina zatvora, oduzeta je vila u Nerodimskoj ulici broj 2 i data je opštini Zvezdara na korišćenje za potrebe funkcionisanja opštinskih službi.

Gradu Beogradu data je na korišćenje kuća u Petrograskoj ulici broj 3, u kojoj će biti vrtić.

Ona je privremeno oduzeta od Jelene Mitrović-Uskoković, najmlađe ćerke optuženog bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd Branislava Uskokovića.

Do sada je oduzeto 165 automobila, od kojih 27 trajno.

Među automobilima ima 30 veoma skupocenih, "ferari" oduzet od Gorana Karića, sina Sretena Karića ili džip "porše kajen" koji je vozio Suvad Musić.

Državnim organima za borbu protiv organizovanog kriminala ustupljeno je 106 oduzetih automobila, piše "Blic".

(MONDO)

 
Top