Država sistematski uništava stočni fond!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Neće biti mesa!

DRŽAVA SISTEMATSKI UNIŠTAVA STOČNI FOND!

Izvor: Kurir Četvrtak, 13. Januar, 2011.| Autor: Aleksandra Medaković

Veterinari tvrde da nestašica mesa preti zbog toga što je država godinama uništavala stočni fond

38493.jpg

BEOGRAD - Država sistematski uništava stočni fond!
Da Srbiji i te kako preti glad, praćena nestašicom mesa i mesnih prerađevina, o čemu je Kurir pisao u jučerašnjem broju, potvrđuju i direktori veterinarskih stanica koji tvrde da se stočni fond sistematski uništava već godinama.

Dragomir Spasojević, direktor veterinarske stanice „Glober“ iz Kosjerića, navodi da je najveći problem taj što veterinarska inspekcija i ostale nadležne službe ne čine ništa da spreče manipulacije koje se dešavaju s podacima o stoci u Centralnom registru Uprave za veterinu.

- Evo, pogledajte. Imate upisan datum kad je životinja stigla na dogon. Čovek prodaje to tele bez dokumentacije, a nakon moje prijave veterinarskoj inspekciji, brišu se podaci u Centralnom registru o kretanju te životinje. To je samo vrh ledenog brega. Ja sam celu 2010. godinu posvetio tome da obelodanim te činjenice i da upozorim Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za veterinu i Kancelariju za saradnju sa EU da se podaci u Centralnom registru falsifikuju.

Pa, evo, poslao sam na adrese svih nadležnih organa informacije o tome da se hiljade goveda koje nisu prošle veterinarsku i sanitarnu kontrolu kolju, da se program mera za neke od tih životinja radi posle klanja (?!), što je faktički nemoguće, te da su neke od tih životinja, koje su navodno zaklane, posle ponovo pojavljuju u prometu kao živa stoka. Pa to je ne samo nezakonito, već i krajnje opasno po život ljudi! - ogorčeno priča Spasojević.

Jovan Abnađević, direktor veterinarske stanice „Aj-vet“ iz Rume, potvrđuje Spasojevićeve tvrdnje, dodajući da nadležno ministarstvo i Uprava za veterinu nemaju sluha za veterinare koji se žale na rad povlašćenih veterinarskih stanica, koje falsifikuju da je odrađen program mera, a zatim na osnovu lažiranih papira od države za to uzimaju novac.

Veterinarska inspekcija: Ne uništavamo stočni fond!

Načelnica veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin izjavila je da je falsifikovanje podataka u Centralnom registru nemoguće jer pristup toj bazi imaju samo ovlašćeni veterinari, koji imaju svoje šifre.
- Navodi Dragomira Spasojevića iz Kosjerića su netačni. Listing zaklanih goveda iz Centralnog registra koji ste dobili je falsifikovan. Tu klanicu sam ja lično zatvorila pre tri godine - kaže Sanja Čelebićanin.

Nema šećera

Da nam je nestašica hrane već zakucala na vrata pokazuje i slučaj sa šećerom. Cene ovog proizvoda su od Nove godine skočile i za 20 dinara, ali najveći problem je to što su rafovi već ispražnjeni.
U „Tempu“, primera radi, šećer su, posle novogodišnjeg šopinga, dobili tek u sredu, ali je, za razliku od ranijih meseci kad su stizali šleperi ove robe, stiglo samo nekoliko tona, što je dovoljno tek za jednodnevno popunjavanje rafova.
- Dobili smo samo „premija“ šećer, i to po većoj ceni od one pre Nove godine. Šećer naše robne marke „fedela“ bio je 76,90, a sada je „premija“ 82,90 dinara -kažu radnici u „Tempu“.

Natrag