Drašković: Romić, Basta i Radonjić pripremali moje ubistvo

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
SVEDOČENJE LIDERA SPO

Drašković: Romić, Basta i Radonjić pripremali moje ubistvo

Beta | 11. 03. 2011. - 14:02h

BEOGRAD - Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je danas na suđenju trojici bivših čelnika Beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) da su optuženi Ratko Romić i Stevan Basta juna 2000. godine u Budvi boravili isključivo sa zadatkom da pripreme ubistvo predsednika SPO.
38498_0210-draskovic-foto-j-vucetic_f.jpg

Snimanje stana u Budvi bilo je u funkciji moje likvidacije: Vuk Drašković

"Komandant jedinice za pripremu zločina bio je Milan Radonjić i Romić i Basta su bili pod njegovom komandom. Specijalna ekipa DB-a išla je da snima moj stan u Budvi isključivo u funkciji moje likvidacije, a ne da tobože brane državu od mene jer je navodno trebalo da se sastanem sa stranim državnicima i diplomatama", svedočio je oštećeni Drašković pred Višim sudom u Beogradu.

Bivši šef Beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i bivši načelnici u Centru zaduženi za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić optuženi su za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića, 15. juna 2000. godine u Budvi.
Drašković je rekao da su optuženi sačinili dva albuma fotografija njegovog stana u Budvi i okoline, i pozvao se na iskaz istražnom sudiji pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Nenada Ilića, koji je pravosnažno osudjen za atentat na Draškovića u Budvi i za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj
magistrali.

"Ilić, jedan od neposrednih atentatora, u iskazu kaže da je Basta posle slikanja u Budvi objašnjavao atentatorima kako da pridju mom stanu i kuda da beže da ne natrče na crnogorsku policiju, sa kojom su bili u lošim odnosima, pa su za izvlačenje u pomoć pozvali vojsku", rekao je Drašković.

Drašković je rekao da je jasna piramida zločina na čijem je vrhu bio Slobodan Milošević koji je naloge davao šefu DB-a Radomiru Markoviću, a ovaj ih prosledjivao jedinici za neposredno izvršenje zločina, odnosno JSO-u, ali i odredu za pripremanje zločina na čijem je čelu bio Radonjić.

"Uvek isto, Radonjićevi agenti svakominutno prate žrtvu, povlače se minut pre ubistva kada nastupa jedinica za izvršenje zločina Milorada Ulemeka Legije. Tako kod ubistva Churuvije, tako kod ubistva Stambolića, tako na Ibarskoj magistrali, tako i u Budvi. Odred za pripremanje zločina kriv je koliko i jedinica za ubistva, ali se
izvlače zbog nedostatka dokaza. Očekujem da sud postupa po zakonu, svi dokazi su u spisima, i da ne bude ničega što liči na opstrukciju", rekao je Drašković.

On je istakao i da postoji više nego osnovana sumnja da je Romić sa lica mesta odvezao ubice vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.
Biviši načelnik DB-a Goran Petrović svedočio je posle Draškovića da u delovanju optuženih "ne vidi elemente krivičnog dela".

"To što su oni radili je u okviru njihovih redovnih zadataka i poslova koje su dobili. Da li su rezultati njihovog rada zloupotrebljeni, poznato je danas. Suština je - ubistvo Churuvije i pokusaj ubistva Draškovića su krivična dela, a praćenje nije.

Sticajem okolnosti, neko je zloupotrebio rad sluzbe", rekao je Petrović.

Pošto je današnje sudjenje, kao i mnogo puta ranije, počelo ispočetka zbog promene člana sudskog veća, odbranu je ponovo izneo optuzeni Romić koji je rekao da je Budvi u boravio radi detektovanja eventualnog kontakta Draškovića sa službenikom Vlade SAD Nikolasom Hilom, zaduženim za "subverzivno delovanje protiv Srbije".

"Svaka bi služba na svetu pokušala da dokumentuje takav kontakt. Sramotni su za tužilaštvo navodi optužnice da sam pripremao likvidaciju Draškovića. Nisam ni sa umišljajem ni bez umišljaja, ni sa Bastom i Radonjićem ni bez njih pripremao ubistvo
Draškovića", rekao je Romić.

On je objasnio da je odeljenje DB imalo nadležnost da deluje i van granica Srbije i da se to delovanje sporovodilo takozvanim legendiranim nastupima.

"Legendirani nastup znači da nastupam sa prikrivenim identitetom. Nisu to lažne lične karte i pasoši, nego originalni lični dokumenti koje je izdavao MUP, samo na drugo ime. Takve dokumente sam koristio i u drugim zadacima u drugim zemljama i ponosan sam na svoju službu u DB jer sam doprineo bezbednosti zemlje i zaštiti
nacionalih interesa. Ne kajem se ni zbog čega", rekao je Romić.

On je rekao i da nije radio u Gradskom zelenilu, nego u tajnoj službi za koju su sve ostale službe neprijateljske, i dodao da o njegovim boravcima u drugim zemljama svakako nisu obaveštavani organi tih zemalja.

"Zašto bi ih obaveštavali? Kao kada bi sada neko iz Srbije trebalo da ide na tajni zadatak na Kosovo, a da iz Srbije Vladi Kosova stigne obaveštenje da će on boraviti na Kosovu", rekao je Romić.

Današnje sudjenje obeležila je polemika Draškovića i optuženih tokom koje je Basta zamerio Draškoviću da je "osporio njegovu hrišćansku ličnost", a Radonjić je zamolio sud da ga zaštiti od Draškovića i "njegovih laži", jer je u vreme atentata boravio sa porodicom u inostranstvu, što, kako je naveo, potvrdjuje i njegov
pasoš, i ne želi da ga nazivaju "teroristom, ubicom i piramidom".

"Jedan od ubica Djindjića, Legija, takodje je rekao da je u vreme ubistva Djindjića bio u inostranstvu i da ima dokaze", uzvratio mu je Drašković.

Natrag