Drainčeva nagrada Bori Đorđeviću

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Drainčeva nagrada Bori Đorđeviću

Bora dobio nagradu za knjigu „Šta je pesnik hteo da kaže“, u izdanju Kompanije „Novosti

kul-djordjevic.jpg

LEGENDARNI roker Bora Đorđević dobio je još jedno veliko priznanje - Savet „Drainčevih susreta pesnika 2012. godine“, na predlog žirija, odlučio je da mu dodeli „Specijalnu Drainčevu nagradu“ za izuzetan višedecenijski doprinos srpskoj poeziji, za knjigu „Šta je pesnik hteo da kaže“, u izdanju Kompanije „Novosti“.
Žiri je ocenio da poznati roker, kompozitor, pesnik, sa više objavljenih knjiga poezije i pesama koje su ušle u kolektivno pamćenje generacija, knjigom „Šta je pesnik hteo da kaže“ objašnjava i približava jedno vreme u kojem je intenzivno delovao u bivšoj i sadašnjoj državi, u dijaspori i svuda u svetu.

- Veoma širok krug ljudi sluša i zna stihove ovog rokera, pesnika i pobunjenika koji je na buntovnom, boemskom tragu Rada Drainca, pa ova knjiga zaslužuje i posebno priznanje - stoji u obrazloženju žirija.

Planirano je da Bori Đorđeviću nagrada bude uručena 24. maja, na Dan i slavu - Sveti Ćirilo i Metodije, Narodne biblioteke „Rade Drainac“ iz Prokuplja.
Laureat je bio prijatno iznenađen kada je, preko telefona, od „Novosti“ saznao za nagradu.
- Rade Drainac je bio veliki pesnik i veoma sam srećan što sam dobio priznanje s njegovim imenom - rekao nam je u petak Bora Čorba. - Sa prozom nemam iskustva i nisam znao da će knjiga tako dobro da ide. Ljudi kažu da je sa uživanjem čitaju. Dobio sam komplimente od kompetentnih ljudi, od prijatelja i čitalaca, i to me je ohrabrilo da pišem nastavak! Zahvalan sam „Novostima“ što su imale poverenje u mene kao pisca i objavile mi ovu knjigu.
Borina autobiografija „Šta je pesnik hteo da kaže“ izašla je iz štampe krajem oktobra 2011. i bila je apsolutni hit na prošlogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga, a do sada je prodato blizu 40.000 primeraka.

MARIOKOV

NARODNA biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja tradicionalno dodeljuje „Drainčevu nagradu“ za zbirku i pesme objavljene prvi put između dva „Susreta pesnika“, a ove godine nagrada je pripala Andreju Jeliću Mariokovu.

Izvor: Večernje novosti

Moja topla preporuka za one koji nisu čitali. Odlična knjiga. :)

Natrag