Dr Nele Karajlić, pjevač, glumac i prorok: Izabrao sam da ne budem baba u Domu za vje

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Dr Nele Karajlić, pjevač, glumac i prorok: Izabrao sam da ne budem baba u Domu za vješanje

Izvor: Glas Srpske Datum: 18.11.2010 20:00
Autor: Neda Simić - Žerajić

Cijela konstrukcija opere "Dom za vješanje" vrtjela se oko dobra kojeg je trebalo da predstavlja baba i zla koje je nosio Ahmet. Ja sam izabrao ono što mi više odgovara, a to je da ne budem baba.
130

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" Dr Nele Karajlić,
muzičar, prorok, odnedavno i glumac u pank operi "Dom za vješanje" Emira Kusturice.
Jedan od osnivača "Novog primitivizma", član nekadašnjih "Nadrealista", prve postave "Zabranjenog pušenja", danas pjevač
grupe Emir Kusturica i "The No smoking orchestra", muzičar i kompozitor Nenad Janković, svima poznat kao Dr Nele Karajlić, ističe da mu je pank opera bila veliki izazov kako muzički, tako i literarni.
* GLAS: U operi "Dom za vješanje" komični elementi se usko prepliću sa elementima tragedije. Koliko za Srbe, kao i za Cigane, život oscilira između tragičnog i komičnog?
DR NELE:I Šekspir je pisao između tragedije i komedije i stari Grci, tako da mislim da mi, prije svega iz vlastitog narcizma, mislimo da su tragedija i komedija svojstvene samo nama. Daleko od toga. To je jedna svevremenska, svenarodna i opšteljudska priča.
* GLAS: U operi, koja je inspirisana najegzotičnijim filmom Emira Kusturice, je i prepoznatljiva scena kada Cigani lete u nebo. Da li je bilo straha od letenja?
DR NELE: Naravno. Ne volim to nikako, međutim, pošto sam spreman da život dam za umjetnost, nije mi bio problem.
* GLAS: PonekadjenaznačavanpolitičkisadržajKusturičinihfilmovaiVašihpjesama? DaliiViosjećatetudimenziju?
DRNELE: Nisam siguran da je zaista riječ o politici, a i ako jeste, onda je to politika u najširem smislu te riječi.
Naši likovi se bore za opstanak u negostoljubivom svijetu. Oni su sa pogrešne strane zida koji dijeli čovječanstvo na bogatu manjinu i ogromnu i veoma siromašnu većinu. Iako tematika "Doma za vješanje" dotiče veoma ozbiljna pitanja, kao što je na primjer zloupotreba djece, mi se njom bavimo ne upadajući u zamku plašljive patetike i patosa.
Rekreativo

* GLAS: Kada će biti otvaranje Kuće slavnih Fudbalskog kluba "Rekreativo" iz banjalučkog naselja Česma, čiji ste počasni predsjednik?
DR NELE: Mislim da su oni krenuli da to realizuju. Čuo sam da je i argentinski reprezentativac i napadač Barselone Lionel Mesi postao dio našeg fan kluba. Raduje me što nisam pogriješio u procjeni kada sam rekao da su momci koji vode taj tim više umjetnici nego sportisti. Čim je pivo strategija razvoja, to ne može biti loše.

Natrag