Šta je novo?

Dogovorena vlada, Janša premijer?

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dogovorena vlada, Janša premijer?
Izvor:
B92.net

Ljubljana -- Slovenska demokratska stranka, Slovenska ljudska stranka, Nova Slovenija i Stranka penzionera dogovorili su se o formiranju vlade desnog centra u Sloveniji.


Koalicija će sutra za mandatara nove vlade predložiti parlamentu predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšu.Za sutra je konferenciju za novinare najavio i predsednik Danilo Tirk, koji će javnosti objaviti i predlog za mandatara.

Nakon što je propao njegov predlog za međunarodno priznatog ekonmistu i finansijskog stručnjaka Marka Voljča, predsednik bi mogao da predloži ponovo predsednika Pozitivne Slovenije, pojedinačno pobednika nedavno održanih prevremenih parlamentarnih izbora Zorana Jankovića.

Prema parlamentarnoj proceduri, na sednici na kojoj bude biran mandatar poslanici prvo glasaju o predlogu predsednika države i ako on ne bude prihvaćen, o predlogu stranaka.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Tirk nije predložio Janšu za mandataraIzvor:
Mondo.rs

Predsednik Slovenije Danilo Tirk danas nije predložio nikoga za mandatara nove vlade, a koalicija desnog centra parlamentu predlaže predsednika Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu.

Predsednik Slovenije je za Janšu rekao da, mada je kandidatura na osnovu potpisa poslanika predviđena Ustavom, ona nema punu legitimnost jer Janšu "tereti pravosnažni i optužni predlog u krivičnom postupku".

Na konferenciji za štampu predsednik Tirk je naglasio da sa on nije odugovlačio predlog kanidata za mandatara. Rekao je da su mu predstavnici stranaka 27. decembra, posle nakon savetovanja sa njim, predložili da za mandatara predloži predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, što je on i učinio, ali taj njegov predlog nije prošao u parlamentu.

Pošto su mu stranke u prvom i drugom krugu savetovanja pomenule mogućnost da mandatar bude neko ko bi sastavio vladu nacionalnog jedinstva, Tirk im je predložio međunarodno priznatog finansijskog stručnjaka Marka Voljča.

Ni taj predlog nije prihvaćen.

Predsednik je još naglasio da mu u drugom krugu savetovanja sa predstavnicima stranaka nije niko predložio Janšu za mandatara.

Janšu je parlamentu danas predložilo pet stranaka juče ozvaničene koalicije desnog centra.

Parlament će o izboru novog predsednika Vlade Slovenije glasati na sednici u subotu.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Janković podržao Janšu

Izvor:
Mondo.rs


Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ocenio je danas da je ispravno da Janez Janša, kao "viceprvak na izborima", dobije priliku da bude kandidat za mandatara nove vlade.

Janković je rekao da će on biti konstruktivna opozicija, da će još neko vreme biti poslanik, ali još nije odlučio šta dalje.

Kao prvi kandidat za mandatara koga je predložio slovenački predsednik Danilo Tirk
, Janković pre četrnaest dana nije dobio potrebnu podršku, a za novu kandidaturu se nije odlučio jer je Janšu podržalo pedeset poslanika.

Za izbor mandatara potrebna je podrška 46 poslanika.

On je danas potvrdio medijima da Pozitivna Slovenija nije dobila ponudu za saradnju sa vladom Janeza Janše.

Članice koalicije desnog centra juče su potpisale koalicioni dogovor i podržale predlog o kandidaturi Janeza Janše za mandatara nove vlade.

Sednica parlamenta na kojoj će biti doneta odluka o novom mandataru će biti održana sutra.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Janez Janša jedini kandidat za mandatara slovenačke vlade
Izvor:
Blic.rs

Slovenački parlament, Državni zbor, danas će glasati o novom mandataru za sastav vlade, a jedini kandidat na predlog stranaka desnog centra je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.


Nakon što u prvom krugu glasanja predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković nije dobio dovoljan broj glasova, predsednik Slovenske demokratske stranke u današnjem drugom krugu računa na glasove 52 poslanika dok mu je za izbor potrebno najmanje 46 glasova.Pored članica koalicije desnog centra za Janeza Janšu će kako se očekuje glasati i dva poslanika nacionalnih manjina, a vlada bi trebalo da bude izabrana do 10. februara.

Ukoliko mandatar ni danas ne bude izabran posmatrači ocenjuju da je Slovenija blizu novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Parlament je u četvrtak već usvojio Zakon o vladi sa kojim je broj ministarstava sa petanest smanjen na jedanaest.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Janez Janša premijer SlovenijeIzvor:
B92.net
Ljubljana -- Slovenački parlament imenovao je danas za premijera lidera Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu.


Janša (53), koji se na čelu slovenačke vlade nalazio od 2004. do 2008. godine, imenovan je sa 51 glasom za i 39 protiv, javila je agencija Frans pres.Ranije u govoru pred poslanicima, Janša je rekao da je ekonomska situacija u zemlji teška i da predviđanja za dalje nisu baš dobra.On je istakao da je potrebno uraditi tri stvari u zemlji - oživeti slovenačku ekonomiju, otvoriti nova radna mesta i uštedeti u javnom sektoru.

Pobednik vanrednih parlamentarnih izbora 4. decembra prošle godine bio je lider Pozitivne Slovenije Zoran Janković, koji je dobio 28 poslaničkih mesta, ali kao kandidat za mandatara nije uspeo da obezbedi 46 od ukupno 90 glasova u parlamentu.

Janša je bio jedini kandidat za mandatara, pošto predsednik države Danilo Tirk nije predložio novog kandidata.
 
Top