Šta je novo?

Dogodine možda letovi preko okeana

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Beograd -- Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je u potpunosti tehnički spreman za interkontinentalne letove, kaže generalni direktor tog preduzeća Velimir Radosavljević.

9359963404cdc17a1edab2479765131_extreme.jpg


On je kazao da se u poslednje vreme javila potreba i interesovanje za uspostavljanje interkontinentalnih letova i istakao da beogradski aerodrom beleži sve veći broj putnika.

Na aerodromu "Nikola Tesla" od početka ovog meseca povećan je broj putnika za 23 odsto u odnosu na isti period 2009. godine, naveo je Radosavljević i dodao da sledeće godine očekuje "procvat vazdušnog saobraćaja iz Beograda".

On je podsetio da je prethodnih nekoliko godina u regionu nastala praznina u interkontinentalnom saobraćaju sa severnoameričkim kontinentom, jer su takve letove prekinule nacionalne aviokompanije Rumunije, Mađarske i Češke.

Radosavljević je naveo da se može dogoditi da sledeće godine neka kompanija iz Severne Amerike želi da uspostavi let između ovog regiona i Toronta ili nekim gradom u SAD poput Čikaga, što je mogućnost za beogradski aerodrom.

On je kazao da će beogradski aerodrom ovu godinu verovatno završiti sa osam procenata putnika koji su leteli niskotarifnim kompanijama, da bi taj procenat trebalo da se poveća na 13 do 15 odsto naredne godine, a u 2012. na 25 do 30 procenata.

Najavljujući da se sledeće godine očekuje procvat vazdušnog saobraćaja na beogradskom aerodromu, Radosavljević je rekao da je planirano da se u 2011. proširi zgrada aerodroma za prijem putnika i platforma "C" tako što će biti izbetoniran prostor veličine dva fudbalska igrališta.

„Time će se omogućiti parkiranje još većeg broja aviona i rasterititi elitna ’C’ platforma za moguće interkontinentalne letove", rekao je on i dodao da će aerodrom nastaviti snižavanje cena usluga.

"Od 1. januara sledeće godine doćiće do revidiranja našeg cenovnika za sletanje, koji će biti primereniji onome što postoji na aerodromima u okruženju", kazao je on, ali nije precizirao koliko će sniženje biti.

Intenzivno se, prema njegovim rečima, ulaže u nabavku opreme za prihvat i otpremu aviona, bezbednost na aerodromu i opremu za zimski štab. Radosavljević je naglasio da je beogradski aerodrom opremljeniji od aerodroma na teritoriji bivše Jugoslavije i da je pre nekoliko dana nabavljeno najmodernije vatrogasno vozilo.

Izvor:B92
 
Top