Šta je novo?

Dodatne dažbine za najbogatije Slovence

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dodatne dažbine za najbogatije SlovenceIzvor:
Novosti.rsOKO hiljadu Slovenaca naredne dve godine plaćaće poseban krizni porez na nekretnine, saopštila je Poreska uprava te zemlje. Skoro 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od hiljadu ljudi, a krizni porez plaćaće oni čija vrednost nekretnina prelazi milion evra.

Vrednost njihove nepokretne imovine evidentirana je pre tri godine, u okviru službene procene vrednosti svih nekretnina i stambenog fonda u celoj državi. Tada je bilo reči o mogućem posebnom porezu za sve vlasnike nekretnina, ali se to ipak nije desilo.

Poreska uprava objavila je da će ove nedelje poslati poreske zahteve na adrese 939 poreskih obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.940 nekretnina, koji će rešenja dobiti u septembru. Ako žele da budu oslobođeni poreza na luksuz, potvrđenog u parlamentu pre tri meseca, ti vlasnici moraju da dokažu da je vrednost njihove nepokretne imovine manja od službene procene, da ih koriste u poslovne svrhe ili kao proizvodni pogon. Takvi objekti su izuzeti od plaćanja novog poreza.

Poreska stopa za vlasnike čije nekretnine imaju ukupnu vrednost do dva miliona evra iznosi 0,5 odsto, a za vlasnike sa nekretninama iznad te brojke jedan odsto. Zakon se ne odnosi na imovinu u inostranstvu.


PLATI PA VOZI


[SIZE=+0]PRE oko mesec dana Slovenija je uvela i porez na privatna vozila sa više od 2.500 kubika, motocikle i motore iznad 1.000 kubika, a poskupele su i cigarete za 10 centi. To je samo deo vladinih mera štednje kojima su smanjene i penzije veće od 600 evra, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo. Nekim penzionerima penzija je manja i za 350 evra.[/SIZE]
 
Top