Dobrodošli u Grad origamija

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Dobrodošli u Grad origamija
12.07.2009. 11:29

Origami umetnik Vataru Ito iz Japana četiri godine je strpljivo od papira pravio maketu Grada na okeanu. Njegov rad je upravo postavljen na ostrvu nadomak Tokija, a nakon izložbe Ito namerava da ga spali i vidi hoće li se "izdići iz pepela".

origami-siti-x.jpg


Vataru je, kako navodi "Telegraf", svoj izmišljeni grad počeo da gradi u časovima dokolice, između brojnih pripremnih vežbi za upis na Univezitet umetnosti u Tokiju. Tri puta je padao prijemni ispit i u slobodno vreme pravio svoj dvorac iz mašte. On je, uz pomoć lepka, papira i noža "izgradio" sve segmente jednog naselja – zgrade, ulice, parkove, mostove, ljude...
U središtu Grada na okeanu, koji je u potpunosti električki opremljen, nalazi se zamak koji je veoma sličan katedrali Svete porodice u Barseloni. Sastoji se od centralne kule koju okružuju katedrala, škola, tematski park, fabrika i aerodrom. Takođe, kroz maketu, veličine 2.4m x 1.8m x 1m, kruži i voz.
Itov Grad na okeanu upravo je izložen na ostrvu Umihotaru, nedaleko od Tokija. Vataru kaže da je toliko bio fokusiran na rad da je dugo spavao na podu ispod stola, budući da živi u malom stanu, a "grad" vremenom bivao sve veći i veći.
"Srećan sam što mogu da izložim svoj rad na mestu gde prolaze ljudi koje u principu ne zanima umetnost. Gledajući ga ni sam ne mogu da verujem da sam ga napravio! Veoma sam predan poslu, ali brzo izgubim interesovanje za delo koje sam napravio", objašnjava 25-ogodišnji Ito i dodaje da će po završetku izložbe javno spaliti maketu.
"Spaliću je kada se izložba završi i sve ću to snimiti kamerom. Biće to dobar performans! Želim da vidim da li će se izdići iz pepela ukoliko budem gledao snimak unatrag", istakao je Ito.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top