Šta je novo?

Do kraja godine polaganje vozačkog po starom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.694
Do kraja godine polaganje vozačkog po starom

Mondo 22.02.2010 09:29Polaganje vozačkog ispita po novom Zakonu o saobraćaju, sigurno će biti odloženo do kraja godine. Uzrok kašnjenja je potrebno vreme za licenciranje ispitivača i predavača i uslovi koje škole moraju da ispune.

To znači da će mnogi moći još celu ovu godinu da upisuju i završavaju ispite za kategorije A, C i D, bez obzira na godine, ali vozači sa 17 godina neće moći da dobiju dozvolu B kategorije, saznaje RTS u Ministarstvu za infrastrukturu.

Donošenje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i njegova primena zahtevaju da svi budu pripremljeni za nova pravila.

Tako, na primer, autoškole moraju imati jednog saobraćajnog inženjera licenciranog kao predavača teorije, a svi instruktori moraće ponovo na obuku i licenciranje, što očekuje i ispitivače, pripadnike MUP-a.

Svako školovanje iziskuje vreme pa u Ministarstvu za infrastrukturu kažu da će ova godina biti godina usklađivanja propisa.

"Svi koji tokom ove godine budu započeli obuku, završiće je na način kako se dosad završavao", rekao je Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu.

U MUP-u kažu da je rok za donošenje pravilnika o polaganju vozačkih ispita šest meseci od usvajanja zakona, a to je 10. jun.

Prednost polaganja po starom

Međutim, i kada MUP donese pravilnik, ostaviće se dovoljno vremena da svi koji su vožnju upisali po starom, polažu bez većih problema.

"Vozači koji su započeli obuku imaju mogućnost da u naredna tri meseca od primene novih pravilnika završe obuku pod uslovima koji su važili u vreme započinjanja obuke, ali će morati i da izvoze dodatna tri časa obuke i saslušaju tri časa teorijske nastave po novom zakonu", rekao je Vladimir Rebić iz MUP-a Srbije.

Oni koji polažu po starom, u prednosti su jer je za njih vozački ispit jeftniji i brži. Primera radi, novi zakon koji je usvojen predviđa 40 časova prakse i 40 časova teorije, kao i starosna ograničenja za pojedine kategorije. 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
ovo se znalo odavno. nismo jos spremni za tako drastican potez.
a izmedju ostalog, jos se nisu dogovorili ko ce kajmak da pokupi, tako da ....
 
Top