Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.162
Đido – Savremeno pozorište, Beograd (1970)


screen.pngDjido_–_Savremeno_pozorište,_Beograd_SF.png
info.png
Đida je Janko Veselinovića počeo da piše 1891. pod uticajem Milovana Đ. Glišića, koji ga je najverovatnije, podsticao za takav poduhvat. U poslu mu se ubrzo pridružuje Dragomir Brzak, koji se ogledao na pozornici najvećma pišući komade prema tuđim zamislima. U takvoj funkciji treba posmatrati i njegovo koautorstvo sa Jankom Veselinovićem prilikom stvaranja Đida.
Đido pripada žanru „komada sa pevanjem“ veoma popularnom žanru s kraja XIX veka, a ta popularnost se nastavila i u XX veku. Za Đida muziku je komponovao Davorin Jenko, a komad je od premijere 1892.godine pa svih sledećih decenija bio jedan od najpopularnijih i najizvođenijih komada na sceni Narodnog pozorišta. Osim pozorišnog uspeha, Veselinović je dobio neku vrstu posthumne satisfakcije da mu je Đido štampala Srpska književna zadruga 1908.godine.


Kako piše dr Raško V.Jovanović, “u razdoblju posle Drugog svetskog rata Đido se ređe izvodi. Trebalo je da prođe blizu četrvrt veka pa da se, 1968. pojavi na repertoaru Savremenog pozorišta, i to na sceni na Crvenom krstu, u režiji Minje Dedića. Ta predstava doživeće 98 izvođenja, što, opet, govori da je Đido i tada imao svoju publiku. Taj uspeh ne predstavlja iznenađenje: kao što je Đido, zajedno sa ostalim brojnim komadima s pevanjem, imao povoljan prijem kod publike još prilikom prvog izvođenja prvenstveno zahvaljujući tome što su se u gledalištu uglavnom nalazili ljudi pretežno poreklom sa sela, pa im je bilo i prijatno i zanimljivo da gledaju i izazivaju sećanja na vlastiti negdašnji život, ta pojava nije prestala ni u zahuktalom velegradu, koji je asimilovao i još to čini – brojne pridošlice sa sela. Ako se pri tom istakne da je i sam nivo izvođenja, gotovo uvek zavidne visine, obezbeđivao pun umetnički doživljaj – eto odgonetke uspeha komada s pevanjem na našoj pozorišnoj sceni tokom više od jednog stoleća.”
U predstavi Savremenog pozorišta iz 1968.godine koja je snimljena za TV 1970.godine, glavnu ulogu Maksima tumači Miodrag Petrović Čkalja, koga prati veliki ansambl pozorišta sa Crvenog krsta.
screen.png


IDO-Savremeno-pozori-te-Beograd-1970-avi.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
Top