Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.064
Distant Drums (1951) / Udaljeni Bubnjevi


screen.pngDistant-Drums-1951-SF.png
info.pngrqp3hhucyex.pngWalshov film portretira nekolicinu američkih vojnih zapovjednika koji se tijekom misije u unutrašnjost Floride sukobljuju sa seminolskim poglavicom i njegovim suplemenicima.

Teritorij Floride, 1840. Poručnik Richard Tufts (R. Webb) predvodi postrojbu američke mornarice koja treba osigurati sigurnost doseljenika u bogatu, ali krajnje negostoljubivu Floridu. Floridskim poluotokom, naime, vlada indijansko pleme Seminole predvođeno poglavicom Oscalom (L. Carper) koji se oštro protivi doseljavanju bijelaca na indijansku zemlju. Istodobno, poručnik Tufts surađuje s mjesnim izvidnikom i satnikom Quincyjem Wyattom (G. Cooper) kako bi dospjeli do vojne utvrde u untrašnjosti na čijem je čelu general Zachary Taylor (R. Barrat). Pri nastavku misije Wyatt i Tufts će oslobodili zarobljenike koje Indijanci drže kao taoce. Među zarobljenicima je i lijepa Judy Beckett (M. Aldon)...

Godinu dana prije no što će odglumiti glavnu ulogu u jednom od najboljih vesterna svih vremena Točno u podne Freda Zinnemanna i za svoju briljantnu interpretaciju napuštenog šerifa osvojiti drugog Oscara u karijeri, Gary Cooper (Narednik York, Gospodin Deeds ide u grad) nastupio je u vesternu Udaljeni bubnjevi redatelja Raoula Walsha (Čovjek kojeg volim, Visoka Sierra).

Zapletom i ozračjem veoma nalik na Walshovu ratnu dramu Cilj: Burma! iz 1945., film Udaljeni bubnjevi također govori o malobrojnoj skupini vojnika koji se praćeni nizom poteškoća probijaju kroz neprijateljski teritorij. Dok je Cilj: Burma film o Drugom svjetskom ratu, vestern govori o jednom od najkrvavijih sukoba američkih doseljenika s mjesnim indijanskim stanovništvom. To je Drugi seminolski rat (1835. - 1942.) u kojem su se postrojbe američke vojske, prateći koloniziranje krajnjeg juga SAD-a, sukobile s indijanskim plemenom Seminole, civilizacijski bliskim karipskim i južnoameričkim Indijancima. Ovaj je brutalni rat odnio brojne žrtve na obje strane, ali su Amerikanci na kraju u potpunosti ovladali floridskim poluotokom.

Iako se scenaristi Niven Busch i Martin Rackin ne odmiču od uobičajena crno-bijelog profiliranja likova nekritički glorificirajući naseljavanje bijelaca, vestern Udaljeni bubnjevi privlači pozornost još jednim uvjerljivim nastupom G. Coopera kojem sigurno pariraju M. Aldon te A. Hunnicutt. Prizori bitaka uistinu su impresivni, zadivljujući je floridski okoliš besprijekorno zabilježen kamerom Sida Hickoxa, dok je glazbu skladao trostruki oskarovac Max Steiner (Potkazivač, Na raskršću, Otkako si otišao).

Režija: Raoul Walsh

Uloge: Gary Cooper, Mari Aldon, Richard Webb


screen.pngDistant-Drums-1951-1080p-Blu-Ray-x264-YIFY-mp4.jpg

Download.png


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top