Šta je novo?

Disleksija - kad se slova prevrću

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.061
Disleksija - kad se slova prevrću

Disleksija znači da dete ne ume da poveže reči, često izostavlja slova u rečima, ne shvata šta je pročitalo. Treba ga odvesti kod logopeda, koji će da proceni sposobnost čitanjaAko se vaše dete "muči" sa sintezom glasova u reči ili ne razume njeno značenje, to može da bude prvi znak disleksije. Ipak, nemojte odmah sumnjati, posebno ako je to đak prvak, jer je potrebno vreme da se navikne na slova, kao i da se skoncentriše. Nekoj deci to brže polazi za rukom, da bi naučila da čitaju važno je da pravilno govore.

Disleksija znači da dete ne ume da poveže reči, često izostavlja slova u rečima, ne shvata šta je pročitalo, meša zamenice, imenice i glagole, ima problem sa pojmovima gore-dole, ispod-iznad, levo-desno, juče-danas, pogrešno ponavlja ono što čuje, zato ima problem sa rukopisom ili matematikom jer ne shvata redosled matematičkih operacija... Teškoće se javljaju i kada ima zadatak da ispriča priču od početka do kraja, a u diktatu "prevrće" slova, izostavlja vokale, slogove i reči ili ih pak dodaje, piše bez razmaka, nagađa dok čita...

U tom slučaju trebalo bi ga odvesti kod logopeda, a stručnjak će da proceni sposobnost čitanja i pisanja. Ove probleme roditelji mogu da otkriju već u predškolskom periodu, a što ranije počne "terapija", rezultat je uspešniji.

Izvor: Večernje novosti
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.061
Napredak u lečenju disleksije

Disleksija se javlja zbog problema u koordinaciji čak 13 regija u mozgu. Određenom terapijom može da se povrati njihova logična povezanostPoremećaj veštine čitanja i pisanja, poznat kao disleksija, uskoro bi mogao da se odgonetne, tvrde belgijski naučnici. Kod ovog poremećaja, karakterističnog za sve nivoe inteligencije, očuvana je senzorna i opšta moždana sposobnost. Međutim, iz nekog razloga, prilikom čitanja i pisanja izokreću se slova ili reči, a događa se da se pojedina slova ili reči ne opažaju. Belgijski naučnici su otkrili da se disleksija javlja zbog problema u koordinaciji čak 13 regija u mozgu.


Sve regije su zadužene za prepoznavanje elementarnih zvukova, osim jedne koja je zadužena za jezik. Međutim, određenom terapijom može da se povrati njihova logična povezanost. Da bi se u tome uspelo, predlažu karakterističan vid elektrostimulacije koja nije invazivna. Ipak, da bi se u tome u potpunosti uspelo, neophodna su dodatna istraživanja ovog otkrića.


Od disleksije, inače, boluje deset odsto svetske populacije. Ovaj problem su imali i Isak Njutn, Leonardo da Vinči, Vinston Čerčil, Albert Ajnštajn, Volt Dizni, Džon Lenon, kao i mnogi poznati pisci: Mark Tven, Ernest Hemingvej, Agata Kristi, Hans Kristijan Andersen.

(Večernje novosti)
 
edinos

edinos

Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
882
ŠTO JE DISLEKSIJA?
Ovaj sastavak napisala je djevojčica (3.razred) koja pati od disleksije.
Animacija je rađena po njezinim uputama. Kada čita, ona otprilike ovako vidi tekst. Kretanje teksta je individualno, nije isto za sve osobe s disleksijom.
 
Top