Direktorka osumnjičena za proneveru odbacuje optužbe
Izvor: Blic M.P. | 01. 09. 2011. - 11:32h
Slađana Đurić (50), direktorka Doma za decu i odrasle “Dr Nikola Šumenković” u Stamnici, protiv koje je požarevačka policija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je primala radnike bez dozvole Ministarstva, povećavala svoju zaradu i izmišljala dnevnice za službena putovanja čime je oštetila državu za 6,5 miliona dinara, negirala je za u dopisu “Blicu” istinitost ovih navoda.
- Prema nalazu Inspekcijskog nadzora urađenog pre mog dolaska u ovu ustanovu, kao i hitnih mera i akcionog plana Vlade Srbije i Zaštitnika prava građana, bila sam u obavezi da uskladim broj radnika sa brojem i strukturom koju je predvidelo resorno ministarstvo - objasnila je Đurićeva, navodeći da je od njenog dolaska u Dom, pa do smene, ovu ustanovu napustilo više od 20 zaposlenih iz raznih razloga.
- Bila sam primorana da na njihova radna mesta uposlim druge radnike. To sam učinila tako što sam uglavnom zapošljavala radnike koji su primljeni pre mog dolaska u ustanovu, a koji su radili na neodređeno vreme duže od godinu dana, pošto su time faktički zasnovali radni odnos na neodređeno vreme - rekla je Đurićeva i naglasila da se “nijedan od 15 radnika koji su primljeni za stalno ne finansira direktno iz budžeta, pa time nije prekršen ni Zakon o budžetu”.
- Bila sam primorana da na njihova radna mesta uposlim druge radnike. To sam učinila tako što sam uglavnom zapošljavala radnike koji su primljeni pre mog dolaska u ustanovu, a koji su radili na neodređeno vreme duže od godinu dana, pošto su time faktički zasnovali radni odnos na neodređeno vreme - rekla je Đurićeva i naglasila da se “nijedan od 15 radnika koji su primljeni za stalno ne finansira direktno iz budžeta, pa time nije prekršen ni Zakon o budžetu”.
Ona je istakla i da ukupan broj zaposlenih u Domu “Dr Nikola Šumenković” nije veći od broja utvrđenog u rešenju ministarstva, već da je i manji.
Slađana Đurić je istakla da je netačno da je za dnevnice tokom 2009, 2010. i 2011. potrošila 600.000 dinara, već da je potrošeno 60.000.
- Platu sam primala na osnovu ugovora o radu koji je zaključen u skladu sa zakonskim propisima a koji je potpisao u ime osnivača predsednik Upravnog odbora ustanove, a sa kojim su bili upoznati nadležni u resornom ministarstvu - kaže direktorka Doma u Stamnici.
Ona je navela i da sumnje u razloge podošenja krivične prijave protiv nje.
- Sve ovo ima za cilj da se zataškaju pronevere učinjene pre mog dolaska u ovu ustanovu, kojima je od ometene dece direktno ukradeno šest miliona dinara, dok je nesavesnim poslovanjem sama ustanova oštećena za više od 10 miliona.
Interesantno je da po ovom pitanju nadležno ministarstvo, iako je upoznato u ceo slučaj, nije preduzelo nikakve mere, dok nadležno tužilaštvo još nije pokrenulo istragu - zaključuje Slađana Đurić.