Šta je novo?

Direktor „Fijata“ spasao auto-industriju u Americi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Serđo Markjone vratio u život „Krajsler“


Direktor „Fijata“ spasao auto-industriju u Americi


Blic

Američki magazin “Tajm” izbacio je u poslednjem broju izdanja za Evropu naslovnu stranu sa Serđom Markjoneom, izvršnim direktorom “Fijata” i “Krajslera”, predstavljajući ga kao čoveka koji je spasao auto-industriju u SAD. U do pre nekoliko godina otpisanom “Krajsleru” na pitanje kako su uspeli da prežive, odgovaraju: “Zato što imamo Serđa”. S druge strane Atlantskog okeana, na slično pitanje u italijanskom Torinu odgovor je bio: “Zato što imamo Markjonea”.

197882_0601-markione-foto-afp-jd-pooley_f.jpg


- Markjone ne samo da je obnovio “Krajsler”, bankrotiranu olupinu od pre tri godine, već je zadržao radnike i stvorio na hiljade dragocenih radnih mesta u proizvodnji u SAD - piše američki nedeljnik o Markjoneu.


Prodaja u “Krajsler grupi”, koja uključuje “Krajsler”, “Dodž”, “Rem” i “Džip”, porasla je za 23 odsto tokom trećeg kvartala ove godine, a očekuje se da će njena celokupna ovogodišnja vrednost iznositi 55 milijardi dolara. “Krajsler” je tokom 2009, kada je “Fijat” uzeo prvih 20 odsto njegovih akcija da bi ovog leta postao većinski akcionar, gubio mesečno po milijardu dolara, a sada bi operativni profit mogao da mu dostigne pet milijardi dolara.
Klikni za uvećanje (+)


Markjone je nedavno objavio da kompanija “Fijat” očekuje da će ukupna prodaja italijanske grupacije zajedno sa američkim “Krajslerom” ove godine dostići 4,2 miliona vozila i da će se povećati na šest miliona u 2014. godini.

Markjone je i dalje oprezan u proceni rasta profita i ponovo preispituje “Fijatove” evropske poslovne ciljeve za 2012. godinu, ali očekuje dobru godinu za američko tržište automobila. On je kazao da potpuno udruživanje “Fijata” i “Krajslera” nije na dnevnom redu za 2012. godinu. Cilj “Fijata” i “Krajslera” jeste oko 100 milijardi evra ili 144,2 milijarde dolara ukupnog prihoda u 2014. godini.


Kraj ove godine obeležava rast prodaje automobila i drugih proizvođača koji izvoze u SAD. Japanska “Tojota” je u oktobru imala rast prodaje za 6,7 odsto čime je kompenzovan pad u prodaji kamiona i sportskih i terenskih vozila. Rast prodaje automobila objavili su i “Dženeral motors”, “Ford” i “Nisan”. S druge strane, tržište u Indiji i Kini beleži stagnaciju.


Indijska prodaja vozila najverovatnije će ove fiskalne godine biti na nivou prošle koja se može oceniti izuzetno uspešnom uprkos skoku isporuka u novembru 2011. od sedam procenata, saopštilo je Udruženje indijskih proizvođača automobila. Kineska prodaja vozila porasla je svega 0,3 odsto u novembru i najverovatnije je da će to biti najslabija stopa rasta u periodu većem od jedne decenije.
 
Top