Šta je novo?

Dinar topi rezerve

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=2]Dinar topi rezerve
[/h] S. M. |U ovoj godini NBS bi mogla da potroši milijardu za održavanje kursa
EVRO se u proteklih nekoliko dana primirio, mada je u utorak dinar oslabio za 0,1 odsto. Građani i privreda svode računicu koliko su izgubili od dvomesečnog uzleta evropske valute, a banke, prema procenama stručnjaka imaju razloga da zadovoljno trljaju ruke, jer su na kursnim razlikama zaradile oko 440 miliona.

Pozitivne prognoze za dalje kretanje kursa ne može niko da iznese. Njegovoj stabilizaciji bi najviše doprineo veći priliv kapitala bilo od privatizacije ili direktnog ulaganja.

- Evro bi do kraja godine mogao da vredi 116 ili 117 dinara, pod uslovom da direktne strane investicije u Srbiju budu najmanje 1,5 milijardi evra, a trgovinski deficit ne premaši 14,5 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, odnosno da ne bude veći od pet milijardi evra - smatra Stojan Stamenković, ekonomista. - Za odbranu kursa dinara na tom nivou devizne rezerve Srbije mogle bi da budu smanjene za oko milijardu evra.

Nasuprot tome, domaća valuta, prema mišljenju ovog ekonomiste mogla bi da ojača na 105 dinara za jedan evro, ali bi u tom slučaju trebalo očekivati dodatno smanjenje deviznih rezervi Srbije. Potreban je oprez u trošenju deviznih rezervi u očuvanju kursa, jer bi njihovo brzo „topljenje“ moglo da ima veoma loše posledice na dugi rok. Narodna banka Srbije vodi ispravnu politiku odbrane stabilnosti kursa.
 
Top