Šta je novo?

Dinar stabilan do izbora 2012.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ni kriza u Evropi ne može da naudi domaćoj valuti


Dinar stabilan do izbora 2012.


Blic

Dok se cela evrozona trese, dinar jača. Razlog za neočekivano pomeranje domaće valute na kursnoj listi jeste, kako kažu bankari, povećana ponuda deviza na tržištu. Do izbora ekonomisti ne očekuju znatnije promene, ali ako bi izvoz zbog krize počeo da pada, dinar bi mogao da počne da gubi na vrednosti. Osim toga, opasnost po kurs postoji ukoliko kriza u evrozoni dovede do povlačenja novca iz država kao što je Srbija.

184859_0818menjacnica-foto-n-markovic_f.jpg


Novac od nedavnih investicija i zaduživanja države i dalje čuvaju domaću valutu


Od kraja jula kurs dinara je stabilizovan. To su reči Dejana Šoškića, guvernera Narodne banke Srbije, a tome je, kako kaže, doprineo priliv kapitala na osnovu stranih direktnih ulaganja. Uticaj je imalo i sklapanje stendbaj aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Razlog jačanja dinara treba tražiti u nešto većoj ponudi deviza od strane privrede i banaka - ističe za „Blic“ Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke.


Takođe, trgovina na međubankarskom deviznom tržištu je oživela. Dnevni prosek je skoro 100 miliona evra.


U septembru i tokom ovog meseca, kako kaže Goran Nikolić iz Centra za novu politiku, došlo je do velikog priliva novca po osnovu povećanja javnog duga, i to 700 miliona evra od prodaje evroobveznica, a dodatno su povučeni i još neki krediti. Deviza je pristiglo, prema rečima našeg sagovornika, i od novca kojim je „Delez“ isplaćivao dobavljače.
Klikni za uvećanje (+)

- Do izbora se ne očekuje da će domaća valuta biti ugrožena. Najbitnije je da ne budu velike oscilacije, jer ne valja ni kad dinar mnogo jača, ali ni kad slabi. Najracionalnije je da evro bude 100-101 dinar - ističe Nikolić.

Uz osvrt da je kratkoročna kretanja teško komentarisati, ekonomista Vladimir Gligorov za „Blic“ kaže „da nije nečuveno da kurs domaćeg novca jača kada su privredni izgledi rđavi“. Tražnja generalno, pa i za evrima, smanjuje se jer se manje troši, a i ne očekuju se znatnije investicije.


- Pored toga, cena držanja dinara se smanjuje jer se usporava inflacija, a i očekivanja su da će tako biti i u budućnosti. Uticaj verovatno ima i napuštanje evra u korist drugog stranog novca zbog neizvesnosti u evrozoni. Konačno, država se zadužuje u inostranstvu, što verovatno utiče na očekivanja da će rasti ponuda evra. Ne bi trebalo očekivati značajnije promene do kraja godine - naglašava Gligorov.


Šta će se kasnije dešavati zavisiće od kretanja u spoljnoj trgovini. Ukoliko se nastavi sa usporavanjem izvoza i uvoz, između ostalog, zbog povoljnog kursa nastavi da se povećava, dinar bi, smatra on, mogao da gubi na vrednosti. Uz to, ako kriza u evrozoni dovede do povlačenja novca iz država kao što je Srbija, to bi takođe uticalo na pad dinara.


Za privredu je najvažnije da kurs bude stabilan. Upravo je takav trend primetan od letos.


- Da bismo privukli stane investicije i da bi domaći investitori mogli nesmetano da rade bitan je stabilan dinar. Pitanje je kakve su namere državne administracije u tom pravcu. U ovom momentu imamo priliv stranih investicija i kredita, ali nije izvesno koliko će to biti dugoročno. Kao privrednik mislim da to može da bude trajno opredeljenje, ali samo u slučaju da se javna potrošnja smanjuje - kaže za „Blic“ Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe.


Naš sagovornik upozorava i na to da kurs ne mora da ide ispod 100 dinara, već je važno da se kreće u određenom koridoru. Preterane oscilacije, poručuje, nikome ne odgovaraju.Veća ponuda deviza

U menjačnicama kažu da, uprkos jačanju domaće valute, nema neuobičajenih transakcija. I dalje je veća ponuda deviza od tražnje.
- Uglavnom tokom dana više kupimo deviza nego što ih prodamo. Primetno je da građani više menjaju veće novčanice od 50 i 100 evra. Iako evro slabi, a građani prodaju devize, ne žale se, čak stičemo utisak da su zadovoljni što dinar jača - rečeno nam je u jednoj beogradskoj menjačnici.
 
Top