Šta je novo?

Dinar probija dno, NBS prodaje evre

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dinar probija dno, NBS prodaje evre


Izvor: B92

Beograd -- Dinar će sutra biti na novom minimumu prema evru, jer će zvanični srednji kurs iznositi 110,3562 dinara za evro.


18974445534e9b9ff50eb67823978036_orig.jpgNarodna banka Srbije (NBS) je na međubankarskom deviznom tržištu danas prodala 80 miliona evra da bi ublažila veći pad vrednosti domaće valute.
Sutra će dinar za 0,1 odsto biti slabiji prema evru nego danas kada je kurs 110,1939 dinara za evro, što je do sada bila najslabija vrednost dinara. Na mesečnom nivou dinar će biti slabiji prema evru za 4,2 odsto, a na godišnjem za 6,5 odsto.
U 2012. godini dinar je bio najjači 11. januara kada je kurs iznosio 103,6922 dinara za evro.

Slabljenje dinara loše je za uglavnom uvozno orijentisanu srpsku privredu, a vodeći privrednici navode da bi investiranjem u proizvodnju, ali i intervencijama Narodne banke, država morala da spreči dalji sunovrat dinara.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu 24. februara prodala 30 miliona evra da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. U ovoj godini NBS je još dva puta intervenisala da bi sprečila nagli pad domaće valute, 8. i 9. februara, kada je prodala ukupno 78,5 miliona evra.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Zbog slabljenja vrednosti domaće valute, gubici uvoznika i svih koji vraćaju kredite su ogromni, a za mnoge firme i neizdrživi. Ipak, promena kursa od 10 i po odsto za mesec dana nekome i odgovara. Zoran Drakulić, vlasnik kompanije Ist point, ukazuje da je dosadašnji kurs bio nerealan, a da je njegova promena dobra za izvoznike, koji su, kako kaže, zdrav deo privrede.

"Suština je u tome da nemamo investicije, nemamo velike privatizacije, imamo ogroman gubitak banaka prema državnim zapisima u dinatima, nemamo sporazum sa MMF-om, što je dovelo do ovog kursa", kaže on.

Rešenje je, prema Drakuliću, u budućoj ekspertskoj vladi, koja će promeniti kurs privrede i pojednostaviti pokretanje posla, kao i veće ulaganje u poljoprioveredu i energetiku.

Da su to oblasti u koje država mora da investira, veruje i Toplica Spasojević, direktor ITM grupe. On misli da država hitno mora da spreči dalje povećavanje javnih dugova, osim ako su oni u funkciji pokretanja proizvodnje.

"Država treba preko Narodne banke Srbije, da interveniše i pokaže da drži sve pod kontrolom i pošalje jasnu poruku stranim investitorima da je Srbija sigurno mesto za investiranje, a građanima da pokaže da razmišlja na dugi rok o njihovim dugovima i prihodima", navodi on.

Prema rečima Spasojevića, stalni pad vrednosti domaće valute u odnosu na evro stvara i psihozu neprekidnog jurenja i pretvaranje dinara u devize. Ako se dinar pusti pod led, upozorava Spasojević, to će naneti nepopravljivu štetu.


Ceh plaćaju privreda i građani

I predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin upozorava da se slabljenje dinara prema evru može odraziti i na povećanje cena finalnih proizvoda u kome su na gubitku i privrednici i građani.


17583886014f4b40918470f902716060_orig.jpg


"Niko ko se bavi privredom ne može u startu da stvori negativnu finansijsku kalkulaciju, a sada, pogotovu, mora kalkulisati, jer je mnogo veći rizik", kaže Bugarin za B92 i navodi da se boji da zbog dešavanja sa jačanjem kursa evra zadnja četiri meseca privrednici kalkulišu i da, za svaki slučaj, već uključuju rizik sa cenama.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji, gubitnici su i privrednici i građani koji su zaduženi kroz deviznu klauzulu, a to će izazvati smanjenje tražnje domaće proizvodnje, a samim tim i ukupne privredne aktivnosti.
 
Top