Šta je novo?

Dinar izgubio "bitku" protiv evra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dinar izgubio "bitku" protiv evra

Izvor: Tanjug


Beograd -- Malo je verovatno da će Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema, koji su u petak potpisali Vlada i Narodna banka Srbije, biti od veće koristi.

9176974274f7db6d7c3c93116995716_640x360.jpg

To neće značajnije podstaći veću upotrebu dinara na račun evra u našoj zemlji, ocenili su eksperti.

Memorandumom su, kako je navedeno u saopštenju NBS, definisani ciljevi, mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi jačanja poverenja u nacionalnu valutu i njenu što veću upotrebu u finansijskom sistemu naše zemlje.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je da bi veći stepen dinarizacije u finansijskom sistemu Srbije mogao da dovede do brojnih dobitaka, ali je, prema njegovom mišljenju, to teško očekivati.

Ni ekonomista Ljubomir Madžar nije optimista kada je reč o Memorandumu NBS i Vlade Srbije. On je rekao da je i dalje veliko nepoverenje u dinar, izražavajući sumnju da NBS i vlada raspolažu tako jakim finansijskim instrumentima koji bi mogli da podstaknu veću upotrebu dinara.

Fabris je istakao da je "malo verovatno da će Srbija izaći iz kategorije neformalno eurizovanih ekonomija", imajući u vidu duboko ukorenjeno nepoverenje prema dinaru koje potiče iz 90-ih godina, kao i česte fluktuacije kursa domaće valute.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Đorđe Đukić kaže da razume nastojanja Vlade Srbije i Narodne banke da ojačaju poverenje u dinar, ali dodaje da je prostor za delovanje NBS sužen.

Prema njegovim rečima, NBS nema uticaja na dve trećine tržišta gde se koristi evro.

"Zemlja koja ima stepen evroizacije veći od 50 odsto automatski je u situaciji da je prostor za mere monetarne politike ograničen. Silazak u ravan od 30 do 40 odsto evroizacije tržišta iz ove perspektive je cilj koji je nedostižan za narednih deset godina", tvrdi Đukić.

Đukić na osnovu toga izvlači zaključak da "su izgledi da se u bliskoj budućnosti bitnije smanji stepen evroizovanosti privrede Srbije jako mali".

 
Top