Šta je novo?

Dezinfekcija vazduha u stanu ili kući zbog korona virusa

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
53
Otkad je zavladala pandemija korona virusa, bavimo se čišćenjem i dezinfekcijom svog doma mnogo detaljnije nego inače. Trudimo se i da provetravamo što češće, ali da li je samo to dovoljno? Postoje neka prirodna sredstva koja pomažu u čišćenju vazduha, a pritom ne škode zdravlju i čak povoljno utiču na zdravlje kompletnog organizma. A postoji i fotokatalitički prečišćivač vazduha, koji vam za kratko vreme može stvoriti prijatnu i bezbednu atmosferu u životnom prostoru. Vredi probati.
Ovaj i još mnogo korisnih tekstova na:
Firme iz Srbije

Dezinfekcija vazduha u stanu ili kući zbog korona virusa

beli-luk-kao-preciscivac-vazduha.jpg

Mnoge ažurne i vredne domaćice bi se naljutile kada bi ih prozvali na ovu temu. Jer one se i bez korona virusa staraju i trude da drže prostorije u stanu ili kući čiste a vazduh prečišćen. Dezinfekcija prostorija prirodnim sredstvima je prosto navika mnogih od njih. Ali da li je to u ovoj situaciji sve dovoljno?

Jer, prizanćemo. Ovo je svetski vanredna situacija i pokazuje se da nisu dovoljne redovne mere čišćenje, već čišćenje mora biti mnogo češće i neuporedivo temeljnije. Pogotovo ako u prostorijama borave hronični bolesnici ili oni koji imaju preko 65 godina. A pranje ruku, lična higijena, socijalna distanca postaju važnije nikada važnije.

Šta treba znati o korona virusu?

Iako još uvek učimo u ovom virusu, ono što se zna je da ovaj virus može da opstane u vazduhu i do nekoliko sati.
To je jedan od razloga da se vrši redovno provetravanje stana ili kuće, a pogotovo onih u kojima borave osobe koje moraju biti posebno zaštićene od ovog virua (stariji, hronični).

Ako imate dvorište sunčajte garderobu koju nosite, prekrivače, ćebad naravno kada to vremenski uslovi dozvole.

I nećemo biti mnogo pametni ako kažemo da se u doba ovog virusa mora često dezinfikovati stan ili kuća.
Koja sredstva koristiti za dezinfekciju je već postalo mantra i za one neiskusne domaćice. One iskusnije imaju i određene asove u rukavu.

Beli luk kao prečišćivač vazduha

Da. Dobro ste čuli. Svi znamo da je beli luk nezamenljiv kao dodatak jelima ali da li znate da se on može iskoristiti i za dezinfekciju vazduha u vašem stanu ili kući?

Može i to na sledeći način.

Potrebno je kupiti kilogram luka i rasporediti glavice u nekoliko posuda. Posudu sa lukom držati u sobi u kojoj se provodi najviše vremena. Luk ima osobinu da upija viruse i bakterije. Između jakog mirisa luka i čistog vazudha morate sami napraviti izbor.

Esencijalna ulja za dezinfekciju vazduha

Kriza nas je naučila mnogo čemu. Naučili smo kako su se naši stariji snalazili, dovijali i koja sredstva su koristili za poboljšanje kvaliteta ali i dezinfekciju vazduha u zatvorenim prostorijama.

Tako smo saznali da su veoma učinkovita esencijalna ulja koja imaju osobinu da istovremeno prečišćavaju vazduh od štetnih mikroorganizama ali i da jačaju naš imuni sistem. Takođe, mogu i da utiču i na poboljšanje raspoloženja.

Vredi proveriti jer nas to ne košta previše.

Kako to uraditi? Najpopularniji načini oplemenjivanja vazduha esencijalnim uljima su aroma lampe. Za one koji žele jači efekat mogu da koriste difuzore.

Na tržištu se mogu naći ultrazvučni difuzori koji raspršuju eterična ulja sa vodom u obliku pare. Na ovaj način se ujedno i vlaži vazduh.

Klima uređaj i vazduh

Za čistiji vazduh u prostorijama može biti odgovorna i klima. Čišćenje klime bar jednom godišnje je deo obavezne higijene stana koji morate predvideti u svom kućnom budžetu.

Zapamtite da ukoliko ne održavate klimu ona postaje leglo buđi i zna kakvih bakterija. Čišćenje klime treba da bude temeljno.

Provetravanje prostorija

Provetravanja prostorija u doba korona virusa mora biti često. Takođe, ako imate osunlčane strane iskorstite sunčevu svetlost da dodatno uklonite viruse koji eventualno nisu skinuti sa garderobe ili uređaja.

Prečišćivači vazduha na bazi fotokatalize

I na kraju. Ako želite da imate elegantno rešenje za čist vazduh u prostorijama u kojima boravite, onda je fotokatalitički prečišćivač vazduha optimalno rešenje. Ovaj aparat će vas osloboditi mnogih briga i učiniti boravak u stanu ili kući prijatnijim i bezbednijim. Na našem tržištu se mogu naći ovakvi uređaji koji su mobilni, odnosno mogu se prenositi iz prostorije u prostoriju.

Nabavka ovakvih uređaja uštedeće vam vreme i novac na duže staze. A što je još važnije nećete morati da se brinete kako eliminisati neprijatne mirise, duvanski dim, čađ, smog. Takođe i štetne materije kao što su ugljen-monoksid, metanol, amonijak, azotni oksidi, vodonik-sulfid, fenol, izduvni gasovi više neće biti nauk jer ovakvi aparati su veoma uspešni u njihovom eliminisanju.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan? Da li vi imate neki vaš recept, iskustvo ili način kako da se vazduh u prostorijama održava što čitijim? Podelite ga sa nama kroz komentare.

(
Firme iz Srbije)
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
214
Danas se objavljuje svašta. Ne verujem da beli luk može da dezinfikuje prostoriju. bolej je držati se saveta profesionalaca, a oni kažu sledeće:

Do sada najuspesnija i najdostupnija dezinfekciona sredstva koja se mogu koristiti protiv COVID-19 virusa su na bazi hlora i razne kiseline. Sredstva na bazi hlora su uglavnom sva sredstva za čišćenje i dezinfekciju sanitarija u kupatilu.

Hlorna dezinfekciona sredstva treba primenjivati u razmeri 1 : 5 , sto znaci 1l sredstva i 5 l vode.

Akoholno sirće može se koristiti u razmeri 1 litar sirceta i 1l vode. Kao jako dezinfekciono sredstvo protiv korona virusa može uspešno da se koristi i sona kiselina u razmeri 1l kiseline i 5 litara vode.

Dezinfekcioni rastvor se može nanositi po čvrstim površinama sa prskalicama ili krpama.

Ovi primeri se ne smeju koristiti za dezinfekciju ruku i tela, nego samo i isključivo za dezinfekciju čvrstih predmeta.


Istrebljivač- firma koja se bavi dezinfekcijom na dnevnoj bazi i ima više decenija iskustva
 
Top