Šta je novo?

Dežer: Ne razmišljajte još o evru

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Dežer: Ne razmišljajte još o evru[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Srbija u ovom trenutku ne bi trebalo da razmišlja o uvođenju evra umesto dinara, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

12015574264f686839c9e9d814946297_640x360.jpg


Dežer je rekao, odgovarajući na pitanje novinara - da li bi uvođenje evra prema "crnogorskom receptu" možda stabilizovalo naš finansijski sistem, da je evro u Crnoj Gori "specifičan slučaj."
"Ulazak u EU je prvi korak, a uvođenje evra drugi", istakao je Dežer, dodajući da ni sve zemlje članice Unije nisu deo evrozone.

On je rekao da je to "stvar izbora svake zemlje kojem se pažljivo pristupa."

Dežer je naveo da uvođenje evra i ulazak u sastav evrozone podrzumeva, takođe, poštovanje određenih kriterijuma, a glavni su deficit budžeta od najviše tri odsto i limit javnog duga od maksimalnih 60 procenata u odnosu na vrednost bruto domaćeg proizvoda.

Zvaničnik EU je ukazao da Srbija, kad je reč o visini javnog duga, ima dobar pristup jer je utvrdila limit za taj dug od 45 odsto.

Dežer smatra da, kad je reč o eventualnom uvođenju evra, Srbija treba ide postepeno. To znači da se prvo moraju početi pregovoro o ulasku u EU, a potom bi usledilo učlanjenje,a tek nakon toga bi se ukazala mogućnost i za priključenje evrozoni.

 
Top