Šta je novo?

Devon Rex (DRX) mačka (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Devon Rex (DRX) mačka (video)


[YOUTUBE]1Hq9P_Y7fB4[/YOUTUBE]

Prvi Devon Rex (DRX) je pronadjen (ali bukvalno) u Buckfastleigh, Devon, Engleska godine 1960 u jednom okotu u rudarskom oknu. Devon Rex je jedna od najmladjih rasa mačaka. Ova pasmina je vrlo retka ali izuzetno je popularna i zato su danas njeni mačići jedni od najskupljih. Zbog svog prelepog i neobičnog izgleda, od kad se pojavila, vrlo često se pojavljuje na stranicama časopisa za mačke. Devon Rex na prvi pogled daje utisak da vuče gene od Cornish Rex pasmine mačaka, medjutim, veći broj ispitivanja pokazuju da to nije tačno. Kod ove vrste mačaka razlikujemo tri tipa dlaka. Devon Rex je vrlo neobičnog spoljašnjeg izgleda, naime imaju spoljašnji izgled kao da su nastale ukrštanjem mačke, psa i majmuna. One visoko skaču i to mnogo višlje od bilo koje druge vrste mačaka. Izuzetno su inteligentne i malte ne uče kao psi i mogu se dresirati mnogim stvarima. Energična je, živahna, druželjubiva sa ljudima i izuzetno voli da se mazi ali i iziskuje jako veliku pažnju i ljubav. Ove mačke imaju jaku volju i prilično su nestašne. Naime, često vole da se sakriju u nekom skrivenom i zabačenom kutku kuće i teško ih je naći. Zabačena mesta koje bira mogu biti veoma raznovrsna i takva da čovek nikad ne bi ni pomislio da ih tamo traži. Na primer mogu se sakriti u neke pukotine ili rupe na tavanu, podrumu ili slično, zatim u vešu u nekom ormanu, u korpi za veš pored mašine za pranje ili čak i u samu mašinu za veš ukoliko je otvorena, i slično. Tamo su na oprezu.

IZVOD IZ STANDARDA
  • Glava ima oblik kratkog klina, čelo se savija prema pljosnatoj glavi i zaobljeno je. Obrazi imaju istaknutiu jagodičnu kost, puni obrazi, nos vrlo kratak, daje sa zaobljenim čelom utisak stopa, njuška kratka sa jakom bradom i izrazitim jastučićima za brkove, brkovi i obrve kovrđavi, jaki i srednje dugi.
  • Uši su vrlo velike i široke na osnovi, sužavaju se prema zaobljenom vrhu. Prekrivene su sa nežnom dlakom sa ili bez nabora kože na spoljnjem delu uha (ear muffs). Vrlo nisko su smeštene.
  • Oči su velike, ovalne, razmaknute i ukošene prema spoljnjem rubu uha, sjajne su i imaju jasne boje.
  • Telo je srednje veliko, čvrsto, mišićavo, vitko, širokih prsiju i vitkog vrata.
  • Noge su tanke i duge. Zadnje noge su jako naglašene, prednje noge zakrivljene prema telu u obliku slova „O“. Šape malene i ovalne.
  • Rep je dugačak, tanak, sužuje se prema vrhu i obrastao kratkom dlakom.
  • Krzno je vrlo kratko i nežno, mekano, kovrđavo sa ili bez grublje dlake. Priznate su sve boje i uzorci kao i kombinacije sa belim. Napomena: Kod Devon Rex-a su često donji delovi tela pokriveni samo sa pahuljicama, poželjno je puno krzno.
Greške: uska, duga glava orjentalnog tipa; široka britanski tip; malene uši; visoko smeštene uši; zbijeno telo; slabo mišićavo telo; kratak, goli ili čupavi rep; ravna i čupava dlaka; gola mesta bez dlake (greška kod odrasle mačke); manjak brkova i obrva. Sude se raspoređene po grupama.Izvor: B.Aksentijević
 
Top