Šta je novo?

Devizne rezerve u „papirima”

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Devizne rezerve u „papirima”


Novosti

NBS tri četvrtine deviznih rezervi drži u stranim državnim zapisima. U gotovini u stranom novcu i depozitima u inostranstvu drži još 2,25 milijardi evra, aostatak je zlatoNARODNA banka Srbije je najveći deo svojih deviznih rezervi plasirala u hartije od vrednosti - čak 8,45 milijardi od ukupno 11,272 milijardi evra. Reč je o devizama koje su uložene u obveznice najrazvijenijih zemalja u svetu, poput Nemačke, SAD, Britanije, Kanade... U koje vrednosne papire konkretno, tajna je koju Narodna banka ne saopštava.

Međutim, upravo SAD i Nemačka, koje spadaju u najrazvijenije svetske ekonomije, više od dve trećine svojih rezervi drže u - zlatu! SAD u plemenitom metalu ima 75 odsto, a Nemačka 72,6 odsto svojih rezervi.

S obzirom na krizu koja je uzdrmala Evropu, postavlja se pitanje koliko su, zapravo, sigurni ovi ulozi NBS u vrednosne papire drugih država?
- U Narodnoj banci Srbije postoji posebno odeljenje za kontrolu rizika plasmana Narodne banke koje je zaduženo da svakodnevno prati i analizira finansijske pokazatelje, rejtinge i izveštaje vodećih svetskih rejting agencija, kao i dešavanja na finansijskiom tržištima u cilju redovne kontrole i procene rizika plasmana deviznih rezervi. Stoga je Narodna banka Srbije u mogućnosti da blagovremeno preduzima sve mere u cilju zaštite plasmana deviznih rezervi od kreditnog rizika - odgovor je koji su „Novosti“ dobile na ovo pitanje u srpskoj centralnoj banci.
Osim u vrednosnim papirima, koji čine 75 osto ukupnih deviznih rezervi, NBS u gotovini u stranom novcu i depozitima u inostranstvu drži još 2,25 milijardi evra. Ostatak je zlato (u vrednosti od 567,1 miliona) i specijalna prava vučenja (7,6 miliona evra).
Tokom prethodnih godina rastao je i udeo zlata u ukupnim rezervama, pa je sa 104,9 miliona evra u 2002. godini dostigao 567,2 miliona evra krajem oktobra ove godine. U zlato, koje je u doba krize uvek veoma traženo, značajno su investirale centralne banke širom sveta. Tako se i Srbija, prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, popela na 58. mesto po zalihama ovog dragocenog metala.


DEVIZNE REZERVE NARODNE BANKE SRBIJE (u evrima)
Zlato 567,2 miliona
Gotovina i depoziti u inostranstvu 2,25 milijardi
Hartije od vrednosti 8,45 milijardi
Specijalna prava vučenja 7,6 miliona
Ukupno 11,27 milijardi
 
Top