Šta je novo?

Devetstopetnaesta (2014)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.332
Devetstopetnaesta 2014 (Pozorisna predstava)


screen.pngDevetstopetnaesta-2014-SF.png
info.png


DEVETSTOPETNAESTA - tragedija jednog naroda
Tekst: Branislav Nušić
Režija: Milan Nešković
Dramatizacija: Spasoje Ž. Milovanović
Muzika: Divna Ljubojević i Melodi


Roman je duboko uzbudljiv niz priča, očevica narodne i državne tragedije, pisca koji je tragediju sa svojim narodom i svojom državom, i žrtvama u krvi, do kraja podelio. U godini kada se činilo da Srbija nestaje sa istorijske i geografske mape, Branislavu Nušiću poginuo je sin Strahinja-Ban, kao vojnik vojske Kraljevine Srbije. Pisac ovaj roman posvećuje prerano nastradalom detetu.
Ispisujući kolektivnu i ličnu tragediju, Nušić roman započinje u jesen 1915. i završava događajima u zimu iste godine, neposredno pre nego su narod i država, iznureni ratovanjem i stradanjima, krenuli u povlačenje preko albanskih i crnogorskih planinskih vrleti. Pišući „Pogovor“ romanu, u martu 1920, pisac kaže: „Mada je ova knjiga dosta opsežna, ja nisam ni pomišljao njome obuhvatiti celokupnu tragediju devetsopetnaeste godine. Beležio sam, opažao i saosećao sam u pojavama koje su se zbivale oko mene ili doprle do mene, jer, učesnik i sam u velikoj nevolji, nisam ni mogao dalje dogledati. Moja knjiga završava u Peći, jer se tu završava i tragedija naroda. Odatle dalje nastaju tragedije pojedinaca, od kojih svaka za se zaslužuje po jednu ovoliku knjigu.“

Lica:

KRUŠEVAČKO POZORIŠTE
Dejan Tončić
Marija Gašić Gajić
Bojan Veljović
Nebojša Vranić
Marija Vidaković
Biljana Jocić Savić
Dragan Marinković
Predrag Milenković
Nikola Pantović

NARODNO POZORIŠTE NIŠ
Aleksandar Mihailović
Sanja Krstović
Dejan Cicmilović
Maja Vukojević Cvetković
Aleksandar Marinković
Katarina Arsić
Marjan Todorović
Danilo Petrović

PREMIJERA
10. oktobar 2013. god.U godini kada obeležavamo sto godina od početka Velikog rata, kao i sto pedeset godina od rođenja Branislava Nušića, Kruševačko pozorište, Narodno pozorište u Nišu i centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice su, zajedničkim snagama, postavili na scenu dramatizaciju Nušićevog romana "Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda". Autor dramatizacije je Spasoje Ž. Milovanović, a reditelj Milan Nešković.
Tokom Prvog svetskog rata, Nušić se, zajedno sa srpskom vojskom i narodom povlačio prema Albaniji.Sustigla ga je i velika porodična tragedija, izgubio je sina jedinca.Svoja, kao i osećanja celog naroda, opisao je kroz sudbine malih, običnih ljudi, što knjigu čini životnom.
U "Devetstopetnaestoj...", Nušić je prikazao nacionalnu tragediju, u spomen na one koji su izgubili život za otadžbinu, i kao nauk budućim generacijama. U ovoj značajnoj predstavi igra gotovo ceo ansambl Kruševačkog i Narodnog pozorišta iz Niša.

Tv adaptacija i režija: Andrea Ada Lazićscreen.pngxgRSzV5.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top