Šta je novo?

Desetine miliona evra za novi grb

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Desetine miliona evra za novi grb

Izvor: Novosti

Beograd -- Uprkos tome što je zvanični grb Srbije stupio na snagu 11. novembra, gužve oko njegovog izgleda još se ne stišavaju.


2h7ksjn.jpg


Do sada niko nije precizno izračunao koliko novca će Srbija potrošiti kada bude počela da menja grb na svim državnim zgradama, memorandumima, zastavama, diplomatsko-konzularnim predstavništvima...
Kako pišu Novosti, i u Nemanjinoj 11 sve češće se postavlja ovo pitanje, a kalkulacije oko troškova se vrte oko desetina miliona evra.
Između ostalog, dilema je i da li je komisija koja je izradila izmenjeni grb imala na to pravo ili joj je zadatak bio samo da napravi etalon, odnosno standard kako srpski grb precizno treba da izgleda.

Tvorci novog, tačnije izmenjenog grba, tvrde da je jedino što odmah mora da se promeni veliki državni pečat, koji košta samo 50.000 dinara. A, oznake na dokumentima menjaće se postepeno, kad građanima isteknu ova, pa će udar na džep naroda biti minimalan. To je, međutim, samo delimično tačno, s obzirom na to da će se upravo iz budžeta finansirati sve promene grba na zastavama i državnim zgradama.

Novi grb zvanično važi od 11. novembra prošle godine, kada je stupio na snagu Izvornik malog i velikog grba, Izvornik zastave i notni zapis himne. Vladina komisija je jednoglasno usvojila izmenjeni grb, a Uredbu je potpisao vicepremijer Ivica Dačić.

Dačić je, međutim, i jedini ministar koji je zasada javno priznao da je protiv promene grba.

Na napade zašto se na novim registarskim tablicama i dalje pojavljuju stari simboli, objasnio je da je 800.000 tablica izrađeno pre promene grba i njihova zamena koštala bi državu 4,5 miliona evra! Ako bi toliko koštala samo zamena tablica, postavlja se pitanje koja bi bila cena zamene svih državnih simbola?!

 
Top