Šta je novo?

Deset slučajeva na kojima je 'palo' hrvatsko pravosuđe

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Deset slučajeva na kojima je 'palo' hrvatsko pravosuđeDanas.hr 11.05.2011.

0567007.48.jpgPredsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović u priopćenju medijima poslala je, uoči sutrašnjeg zasjedanja Vlade o Poglavlju 23 (pravosuđe i temeljna prava), deset slučajeva na kojima je kiksalo hrvatsko pravosuđe.

Balenović tvrdi da se udruga Zviždač u protekle dvije godine obraćala na adresu premijerke Kosor, pismenim putem u desetak navrata, sa zamolbom za prijem, kako bi joj predstavili deset slučajeva koji demantiraju tvrdnje i uvjerenja o neovisnosti hrvatskog pravosuđa i pravosudnih institucija u praksi.

Budući da će u četvrtak 12. svibnja razmatrati Poglavlje 23. (pravosuđe i temeljna prava) Balenović je izvješće udruge uputila medijima, napomenuvši da udruga dnevno zaprima brojne pritužbe građana na rad pravosuđa, "koje svoje nepravedne odluke često donosi pod utjecajem raznih političkih, interesnih, pa i kriminalnih skupina".


Slučaj 1. Obitelj Ljiljane Nikolovske, bivše pjevačice grupe Magazin, preko noći je naglavačke, nezakonito izbačena na ulicu iz svog stana u Splitu. Već 20 godina, bez ikakve pravne sigurnosti i zaštite, unatoč pravomoćnim sudskim presudama u svoju korist, i dalje ne može do svojih stvari, stana i pravde!

Slučaj 2. Boris Franić, kuhar, upozorio je na milijunski kriminal ravnatelja Đačkog doma u Zadru, pa je od njega dobio otkaz. Nakon obavljenih izvida, policija je podnijela kaznenu prijavu pravosuđu protiv ravnatelja, koji je zadržao ravnateljsku fotelju, a Franić je i dalje na cesti.

Slučaj 3. Nada Stanović, prof., kao prosvjetna inspektorica upozorila je na falsificiranje 600 diploma u Pučkom otvorenom učilištu u Splitu. U početku je Stanović bila izložena sudskom progonu i suspenziji. Na koncu smijenjen je glavni prosvjetni inspektor u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i ravnatelj Prosvjetne inspekcije u Splitu, a rukovodeći dvojac koji se bavio kriminalom u POU Split, pošteđen kaznenog progona, nekažnjeno i dalje radi!

Slučaj 4. Marija Perušić i Ivan Grgurić, ing. upozorili su na kriminal u bolnici u Dugoj Resi i zbog toga trpe mobbing i sudski progon. Ravnateljica bolnice potkradala je državni proračun fakturirajući HZZO-u troškove liječenja pacijenata koji su preminuli par mjeseci ranije, pretrage za koje bolnica uopće nije bila ovlaštena i utrošak lijekova dobiven iz donacija!

Slučaj 5. Predrag Novković Mihalić, prof. upozorio je na primanje mita u OŠ Turanj, kako bi se udžbenici postojećih nakladnika zamjenili udžbenicima drugih nakladnika. Zbog mobbinga morao je napustiti školu i još je sudski progonjen zbog navodne klevete!

Slučaj 6. Tatjana Jakšić, ekonomistica, upozorila je na kriminalnu povezanost špeditera i Carinarnice u Slavonskom Brodu, koji su izdavanjem lažnih certifikata o porijeklu robe poticali kriminal u državama EU, a sebi priskrbili protupravnu milijunsku dobit. Dobila je otkaz, a u špediciji i Carini nikome nije pala vlas sa glave!

Slučaj 7. Marinko Miočić, prof. upozorava da se zbog neučinkovitih reakcija Ministarstva graditeljstva, bespravnom gradnjom njemačkog milijunaša u Ražancu uništava hrvatska kulturna baština. Bespravni graditelj dodatno drsko sudski progoni Miočića!

Slučaj 8. Prpić Zoran, pilot, upozorio je na neadekvatne diplome pilota u Croatia airlinesu. Unatoč dobivenim sudskim presudama, nije mu omogućen povratak u kompaniju!

Slučaj 9. Vesna Majer, ekonomistica, upozorila je na malverzacije i kriminal u Croatia banci u Požegi i dobila otkaz. Direktor poslovnice premješten je i nikad nitko nije odgovarao za kriminalne radnje, a Majer je ostala bez posla.

Slučaj 10. Goran Jankov, ing, upozoravao je na krađe u Hrvatskim šumama, a nakon podnošenja kaznene prijave, zbog mobbinga morao je napustiti radno mjesto. Kriminal je uspješno zataškan.

"Ako Kosor ne zna ili ne želi riješiti ove slučajeve, onda doista ne znamo na što je mislila u svom sloganu 'o nultoj stopi tolerancije na kriminal'", poručila je na kraju Balenović, najavivši da će udruga u četvrtak premijerku i ministre podsjetiti na neriješene slučajeve zviždača i zataškavanje kriminala.


 
Top