Derventa: Ceo život uz šargiju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Derventa: Ceo život uz šargiju

Izvor:
Novosti.rs

Slavko Marković iz sela Živinice majstor za izradu instrumenata. Pravi instrumente za grupe koje neguju zvuk rodnog kraja.

BANjALUKA - Ukoliko želite šargiju koja će vam doneti pravi tradicionalni zvuk ili, na primer, violinu - uputite se za Derventu, odnosno do sela Živinice u ovoj opštini. Tamo potražite starinu Slavka Markovića, koji već godinama svojim zlatnim rukama pravi šargije.

rs-deda_310x186.jpg

Kako kaže ovaj majstor, za „Novosti“, svoju prvu šargiju je napravio 1961. godine, kada je imao samo jedanaest godina. Do danas izradio je, kaže, na stotine šargija, ali i violina.

Najčešće ih je radio za članove muzičkih grupa koje neguju tradicionalni zvuk derventskog kraja.
Ovaj majstor za šargije odrastao je u muzičkoj porodici i od malih nogu je slušao izvornu pesmu i svirku.

Zanat izrađivanja šargija savladao je uz oca. A kaže da je njegov otac među prvima iz ovog kraja, ali i šire, snimao izvornu muziku na gramofonskoj ploči, što je za nekadašnje vreme bio neverovatan uspeh.

Naravno, Slavko je prvo naučio da svira na šargiji, a potom da ih izrađuje, pa je ipak svirka ostala njegova večna ljubav.
- Od 1984. godine svirao sam u folkloru, a i posle rata nekoliko godina. Danas uglavnom sviram za svoju dušu, a rado se odazovem ukoliko me neko pozove da pratim neku od izvornih grupa - priča Slavko.

Šargije, kako priča, izrađuje od drveta trešnje, javora i vrbe. Za sve proizvode, kaže, garantuje životom, a za one koji ih žele prodaje ih po ceni od 50 maraka do 200.
Kada je usavršio izradu šargije, prebacio se na izradu violina. Prvu je napravio još 1977. godine, a do danas ih je nabrojao skoro četrdeset.

Ne krije da mu je želja da proširi ovu delatnost, ali nastojaće da zadrži i izrađivanje šargija kako bi očuvao ovaj tradicionalni instrument.
- Voleo bih da imam bolje uslove kako bih poboljšao izradu violina. Zasad češće pravim šargije, u proseku dve do tri mesečno, koje uglavnom kupuju članovi izvornih grupa. Imam i nešto manjih šargija koje se koriste kao suveniri. Koliko ću tačno muzičkih instrumenata napraviti mesečno, ipak, zavisi od mušterija i od drugog posla koji imam kod kuće - objasnio je Marković.

Pored ljubavi prema šargiji i violini, kao i tradicionalnoj muzici, posebno derventskog kraja, Slavko čuva od zaborava i jedan stari zanat i nastoji da ljubav prema izradi instrumenata prenese na mlađa pokolenja.

Natrag