Šta je novo?

Deficit PIO fonda nepodnošljiv

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Deficit PIO fonda nepodnošljiv

Izvor: Danas

Beograd -- Deficit PIO fonda ove godine je 7,5 miliona dinara jer ne postoji mogućnosti da se naplati doprinos, kaže direktorka PIO fonda Dragana Kalinović.

17128169484e785227dcf47274332066_orig.jpg


Prema poslednjem izveštaju Poreske uprave pravna lica duguju 80 milijardi dinara, a od toga je moguće naplatiti svega pet milijardi dinara.
Tome treba dodati da je i prethodnih godina više od 9 000 subjekata brisano automatskim stečajem, što ukupno čini 18 milijardi dinara koje se ne mogu naplatiti.
Kalinović ističe da je država prošle godine iz budžeta izdvojila za PIO 220 milijardi dinara, što je oko 47 odsto, dok je 51 odsto sredstava obezbeđeno iz izvornih prihoda.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da su nedisciplini doprineli i ekonomska kriza, ali i sistemski zakoni, o privatizaciji i stečaju.

Radosavljević napominje da su problemi sa neplaćanjem doprinosa toliko narasli da se više ne mogu tolerisati.

“ Stanje je nepodnošljivo i tako više ne može.
Početkom godine tražili smo od Vlade da se ovako stanje prekine i nađu instrumenti da se refundiraju doprinosi” , objašnjava Radosavljević.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da je naš sistem takav jer mi imamo jednu grupu privilegovanih jer se poreklo njihovog novca ne kontroliše.


“Direktor PU je jednom rekao da postoje odredbe u zakonu zbog koje oni ne smeju da objavljuju podatke. Čitav sistem javnih finansija je potpuno nekontrolisan i mi ne znamo kako se puni budžet i ko ne plaća i ne znamo ni kako se troši. Godinama nema revizije i videli smo da se njihovi izveštaji odnose na samo mali deo budžeta “ , ističe Barać.


To se ne dešava slučajno, napominje ona, jer sprega između tajkuna i političkih stranaka i tajnih službi je ta koja ne dozvoljava da se desi bilo koji pomak u demokratskoj proceduri.
 
Top