Dee Dee Bridgewater

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.999
Dee Dee Bridgewater

dee_dee_bridgewater.jpg

Di Di Bridžvoter (eng. Dee Dee Bridgewater; rođena 27. maja 1950) je američka džez-pevačica. Osvajačica je dva Gremija, dva Tonija i vodi radio-emisiju „Džez-set sa Di Di Bridžvoter“ ("JazzSet with Dee Dee Bridgewater") na Nacionalnom javnom radiju u SAD. Ona je ambasadorka Ujedinjenih nacija Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Biografija

Rođena je kao Deniz Ajlin Geret (eng. Denise Eileen Garrett) u Memfisu, u Tenesiju, a odrasla je u Flintu, u Mičigenu. Njen otac, Metju Geret (eng. Matthew Garrett) je bio džez-trubač i nastavnik u srednjoj školi pa je, uz njega, Deniz bila od malena pod uticajem džeza. Sa 16 godina, pevala je u rok- i RNB-triu po mičigenskim klubovima. Sa 18, studirala je na Mičigenskom državnom univerzitetu, a zatim na Ilinoiskom univerzitetu. Sa njegovim muzičkim sastavom, svirala je po Sovjetskom savezu 1969. godine. Sledeće godine, upoznala je trubača Sesila Bridžvotera i oni su se, nakon što su se venčali, preselili u Njujork, gde je Sesil svirao u grupi Horasa Silvera.

Godine 1971, Di Di se pridružila orkestru Teda Džounsa i Mela Luisa kao glavni vokal. Narednih godina, počela je njena džez-karijera. Nastupala je sa mnogim poznatim džezerima tog vremena: Sonijem Rolinsom, Dizijem Gilespijem, Deksterom Gordonom, Meksom Roučom i drugima. Godine 1974, pojavio se njen prvi album: „Afro blu“ ("Afro blue"), a ona je nastupala na Brodveju, u mjuziklu „Viz“ ("The Wiz") i, za ulogu Glinde, Dobre Veštice, dobila je nagradu Toni za najbolju sporednu glumicu za 1975. godinu. Takođe je, 1976, osvojila nagradu Gremi za najbolji album korišćen u mjuziklu.

Kasnije se pojavljivala u drugim predstavama. Nakon ture po Francuskoj 1984. godine, sa mjuziklom „Prefinjene dame“, preselila se u Pariz 1986. Iste godine, nastupila je u predstavi „Lejdi Dej“ kao Bili Holidej i za tu ulogu je nominovana za nagradu Lorens Olivije. Krajem 80ih i početkom 90ih, vratila se džezu. Nastupila je na džez festivalu u švajcarskom gradu Montreu 1990, a četiri godine kasnije, sarađivala je sa Horasom Silverom i izdala album: „Ljubav i mir: Omaž Horasu Silveru“ ("Love and Peace: A Tribute to Horace Silver"). Za album iz 1997. godine − „Draga Ela“ ("Dear Ella"), osvojila je, 1998, Gremija za najbolji džez vokalni album, a album iz 1998 − „Uživo kod Jošija“ ("Live at Yoshi's") je takođe bio nominovan za Gremija. Usledili su albumi: „Ovo je novo“ ("This Is New"), 2002. i „Imam dve ljubavi“ ("J'ai Deux Amours"), 2005. godine. Njen poslednji album, „Crvena zemlja“ ("Red Earth") izdat je 2007. godine, a na njemu se Di Di bavi muzikom nadahnutom afričkom muzičkom tradicijom.

Di Di Bridžvoter će nastupiti u Beogradu 29. oktobra 2007, u okviru Beogradskog džez festivala.

Nagrade

Bridžvoter je prva amerikanka uključena u Visoki savet frankofonije. Osvojila je Nagradu umetnosti i književnosti Francuske. Takođe je osvojila nagradu Toni za 1975 godinu, za nastup u mjuziklu „Viz“.

Porodični život

Di Di je majka troje dece, Tulani Bridžvoter (iz braka sa Sesilom Bridžvoterom), Čajne Mozes (iz braka sa režiserom Džilbertom Mozesom) i Gabrijela Dirana (iz sadašnjeg braka sa Francuzom Žan-Marijem Diranom).

Diskografija

Di Di na koncertu, 1990. godine
„Afro blu“ ("Afro Blue"), 1974, Trio Records
„U Montreu“ ("In Montreux"), 1992, Verve Records
„Održavanje tradicije“ ("Keeping Tradition"), 1993, Verve Records
„Ljubav i mir: Omaž Horasu Silveru“ ("Love and Peace: A Tribute to Horace Silver"), 1995, Verve Records
„Draga Ela“ ("Dear Ella"), 1997, Verve Records
„Uživo kod Jošija“ ("Live at Yoshi's"), 2000, Verve Records
„Ovo je novo“ ("This is New"), 2002, Verve Records
„Imam dve ljubavi“ ("J'ai Deux Amours"), 2005, DDB Records
„Crvena zemlja“ ("Red Earth"), 2007, DDB Records

Izvor: Wikipedia


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top