Dečaku 39 minuta nije radilo srce

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dečaku 39 minuta nije radilo srce

Izvor:
Blic.rs

Dvogodišnji Zak Hilari iz Jorka, Velika Britanija, uspešno se oporavlja od otoka na mozgu, zbog kojeg je u januaru pretrpeo srčani udar, a srce je prestalo da mu kuca tokom čitavih 39 minuta.

1c_23_02__n2_srcani.jpg

Dečak se u februaru vratio kući nakon, kako su ocenili lekari, čudesnog oporavka.

Mali Zak pretrpeo je srčani udar 26. januara. Njegova majka Trudi našla ga je zgrčenog na podu u kući. Ona je odmah pozvala hitnu pomoć, a dok su bolničari došli deset minuta je sinu davala veštačko disanje. Na dečaku su primenjene masaža srca i veštačko disanje tokom više od pola sata, uključujući i prebacivanje u bolnicu.

Trudi Hilari (40), inače i sama bolničarka, i njen muž Dejv (37), IT stručnjak, saznali su u bolnici da njihov sin ima otok na mozgu. Lekari su ih upozorili da se pripreme za najgore. Dečak je uveden u veštačku komu, a roditelji su se plašili da će pretrpeti oštećenje mozga.

Zak se, međutim, oporavio, vratio kući iz bolnice i, čak, povratio sve sposobnosti dvogodišnjeg deteta.
- Ponovo je naučio da jede, drži čašu, hoda i priča, sve u poslednjih nekoliko meseci – ispričala je njegova majka.

Ona kaže da je u vreme kad je pretrpeo srčani udar Zak gledao televiziju. Majka je prvo pomislila da se Zak igra sa njom, ali je onda shvatila da nešto nije u redu i pozvala hitnu pomoć.

- To je noćna mora za sve roditelje. Dok sam bila na telefonu, Zak je prestao da diše. Dala sam mu veštačko disanje i masirala srce 10 minuta. Hitna pomoć je stigla i nastavili su sa tim dok su ga odvozili u bolnicu. U bolnici su mu dali adrenalin kako bi njegovo srce ponovo proradilo. Dali su mu adrenalinsku injekciju tri puta, nakon čega je Zakovo srce konačno počelo da kuca – ispričala je Trudi.

Ona je rekla da joj je se činilo kao večnost dok je čekala u bolnici da sazna da li će joj sin preživeti.
- Lekari su mi rekli da Zakovo srce nije radilo 39 minuta i da se pripremim na najgore. Bilo je užasavajuće – navela je ona.

Skeniranjem u bolnici je otkriveno da mu je mozak oštećen, nakon čega je išao na govornu i psihoterapiju, da bi 27. februara Zak već bio kući, sa svojim roditeljima i braćom Džejkom (5) i šestomesečnim Skotom.

Zašto je dvogodišnji dečak pretrpeo srčani udar, lekarima ostaje nepoznato.

Natrag