Deca vešala pse o drveće!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
NIŠ 17. 03. 2010
PRESS

Deca vešala pse o drveće!

Protiv dvojice maloletnika iz niškog sela Gornje Međurovo podnete su krivične prijave zbog ubijanja i mučenja životinja, saopštila je juče niška policija

0803.jpg

Stravičan prizor... Obešeni psi šokirali nišku javnost

Jedan sedamnestogodišnjak i njegov drug star petnaest godina sumnjiče se da su 8. marta ubili četiri psa čije su lešine zatim okačili o drvo. Obešene životinje fotografisala je jedna devojčica iz Gornjeg Međurova i snimke dostavila medijima. Nakon objavljivanja šokantnih snimaka reagovala su društva za zaštitu životinja zahtevajući da se odgovorni za ovaj čin otkriju i kazne.
Svetlana Dejanović-Avramović iz niškog Društva za zaštitu životinja kaže da je zadovoljna brzom reakcijom policije.

0802.jpg

Svetlana Dejanović-Avramović, Društvo za zaštitu životinja

Posao za psihologe
- Policija je postupila po našoj prijavi protiv nepoznatog izvršioca koju smo podneli odmah po saznanju za ovaj događaj. Moram da pohvalim policiju, jer je ovo prvi put da su reagovali po našim prijavama protiv zlostavljača životinja - kaže Dejanović-Avramović.
Komentarišući saznanja da su osumnjičeni za ubistvo pasa maloletnici, ona ističe da ovakvi slučajevi treba da zabrinu čitavo društvo.
- Strašno je kad ljudi koji su tek na početku svog životnog puta urade ovako nešto. Smatram da u čitav slučaj treba da se uključi i Centar za socijalni rad, psiholozi, ali prvenstveno porodice, kako bi se otklonili uzroci ovakvog ponašanja - ističe Dejanović-Avramović.
Međutim, roditelji osumnjičenih dečaka negiraju njihovu odgovornost i ističu da je u pitanju nesrećan slučaj koji je dobio neprimerenu medijsku pažnju.
- Moje dete nije nikakav monstrum. Tačno je da su psi stradali, ali je to bila slučajnost. Moj petnaestogodišnji sin i njegov dve godine stariji drug su šetali na povocu našeg terijera. Slučajno su naišli na grupu pasa lutalica pa se terijer istrgao i sukobio se sa njima. Dečaci su pokušavali da ih razdvoje, ali je postojala opasnost da ih razjareni psi povrede. Stradala su četiri psa, a deca su ih vezala za noge i okačila o drvo da bi sprečila da životinje raznose njihove lešine - objašnjava za Press majka jednog od dečaka.
Ona ističe da se šokirala kada je videla televizijski prilog o ovom događaju.
- Dete mi je reklo da su ih napali psi ali nije pominjalo da su ubijene životinje okačili o drvo. Kada sam videla televizijski izveštaj, šokirala sam se. Moje dete je okarakterisano kao monstrum. Onda je došla i policija. Dete je prestravljeno. Nije ono nikakav kriminalac niti zlostavljač životinja. Pa nama je kuća puna raznih životinja o kojima se on brine - kaže ova žena.
Deca preživela traumu
Isto viđenje ovog događaja koji je uznemirio nišku javnost izneo je i otac drugog osumnjičenog maloletnika.
- Oni nisu ubili pse, već ih je udavio terijer. Na telima ubijenih životinja vide se pseći ugrizi. Ja sam strog roditelj i ozbiljno bih kaznio sina da je to zaista učinio. On je preživeo užasnu traumu - kaže ovaj čovek.
Krivičnim zakonom za ovo delo propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine.
D. KOCIĆ

Natrag