Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[h=1]David Schwimmer[/h]
David%20Schwimmer.jpgDejvid Lorens Švimer (eng. David Lawrence Schwimmer; Astorija, Kvins, Njujork, Njujork, SAD, 2. novembar 1966) je američki glumac. Poznat je po ulozi Rosa Gelera u TV seriji „Prijatelji“.
Rođen je u Kvinsu, Njujork, ali je sa roditeljima, Arturom i Arlin Švimer, odrastao u Los Anđelesu[1]. Pošto je završio srednju školu "Beverli Hils", upisao je čikaški severozapadni univerzitet, kako bi, kao i njegovi roditelji, postao advokat[2]. Međutim, pošto je završio fakultet (gde je stekao pozorišnu i besedničku diplomu), zajedno je sa još sedam diplomaca Severozapadnog univerziteta, 1988. godine osnovao čikaško pozorišno preduzeće "Lookingglass", koje je predstavljalo udruženje glumaca, producenata i scenarista
Radeći u "Lookingglass"-u, glumio je u predstavama: "West", "Odiseja", "Of One Blood", "In the Eye of the Beholder" i "The Master and Margarita", a učestvovao je u produkciji predstava "The Jungle", "The Serpent", koja je osvojila 6 "Džozef Džeferson" nagrada, i "Alisa u Zemlji čuda" koja je izvedena na edingburškom festivalu.

Ne računajući pozorišne uloge, njegova glumačka karijera počinje krajem 80-ih, i to malom ulogom u filmu "Biloxi Blues", a zatim su usledili i TV film "A Deadly Silence", kao i filmovi "Flight of the Intruder", "Crossing the Bridge", "Twenty Bucks", "The Waiter", "The Pitch" i "Wolf". Imao je epizodne uloge u serijama "The Wonder Years", "L.A. Law", "Njujorški plavci", "Blossom" i "Monty".

1994. godine je dobio ulogu Rosa Gelera u TV seriji "Prijatelji". Glumio je u svih 238 epizoda ove serije, od njenog početka 1994, pa sve do njenog kraja 2004 godine.

Koristeći prekide u snimanju "Prijatelja", Dejvid je nastavio da glumi u filmovima (bioskopskim: "The Party Favor", "The Pallbearer", "Breast Men", "The Thin Pink Line", "Kissing a Fool", "Six Days Seven Nights", "Apt Pupil", "All the Rage", "Love & Sex", "Picking Up the Pieces" i "Hotel"; televizijskim: "Since You've Been Gone" i "Uprising"), ali i drugim TV serijama ("Neženja", "Urgentni centar" i "Band of Brothers").

Posle završetka snimanja "Prijatelja", koji su mu doneli nominaciju za nagradu "Emi", glumio je u filmovima "Duane Hopwood" i "Big Nothing", i pozajmio je glas crtanom liku u crtanom filmu "Madagaskar". 2004. godine je glumio samog sebe u HBO-ovoj TV seriji "Curb Your Enthusiasm", a 2005. godine je glumio u londonskoj predstavi "Some Girls". 2004. i 2005. godine je režirao 2 epizode serije "Džoi", serije koja je nastala iz serije "Prijatelji", a svoj prvi film ("Run, Fat Boy, Run") je režirao 2007. godine.

2008. godine će biti prikazana 2 njegova filma: "Nothing But the Truth" i nastavak crtanog filma "Madagaskar" - "Madagascar: The Crate Escap.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0001710/

Izvor:Wikipedija
 
Top