Šta je novo?

Datumi rođenja i smrti novi misterij genijalnog Tesle

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
nelogičnost u vezi s datumom rođenja

Datumi rođenja i smrti novi misterij genijalnog Tesle

Drago Plečko u faksimilima koje čuva Aleksandar Milinković otkrio zbunjujući datum 15. lipnja. Upisao ga je sam Tesla...

Piše: Iva Vidović/VLM

Koji je točan datum rođenja i smrti ličkoga genija Nikole Tesle? U svakoj biografiji i spisu o Tesli piše da je rođen 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu. No, alternativni liječnik Drago Plečko i njegov dugogodišnji prijatelj publicist Aleksandar Milinković nedavno su, prelistavajući originalne faksimile o Tesli zapazili nelogičnost u vezi s datumom rođenja. U prijepisu originalnog Teslina rodnoga lista piše da je rođen 28. lipnja 1865. godine. U drugi faksimil Teslinom rukom pisane molbe za američko državljanstvo iz 1891. godine upisan je 15. lipnja. Zašto do danas, gotovo 68 godina nakon Tesline smrti, nitko nije doznao za taj podatak, zapitala su se obojica.
Uz rođenje ratni raspored
Aleksandar Milinković, koji živi u Beogradu, 32 godine istražuje lik Nikole Tesle, o kojemu je napisao nekoliko knjiga. Preko prijašnjeg direktora muzeja Nikola Tesla u Beogradu došao je do spomenutih faksimila. Prijatelju Plečku ustupio ih je radi njegove nove knjige radnoga naslova "Tajno ime Boga", o bizarnostima u životu velikih mislilaca, pa i u Teslinu životu. Plečko kaže da je Tesla imao vizije. – Govorio je da je mnoga rješenja dobio iz dubina svoje svijesti, tvrdi Drago Plečko, koji vjeruje da je Teslina izolacija na Velebitu kako bi izbjegao vojsku, zaslužna za deprivaciju osjetila, zbog čega je imao vizije budućih izuma. Milinković nam je brzo razriješio misterij oko 10. srpnja, no što je sa 15. lipnja? 
– Ono što smo do sada znali o Teslinu rođenju zasnivalo se na rodnom listu i više puta ponovljenim njegovim izjavama da je rođen "u noći između 9. i 10. srpnja". U krsnom listu, doduše, piše datum 28. lipnja, ali s obzirom na razliku od 12 dana između julijanskog i gregorijanskog kalendara, datum rođenja točno pada kako treba – objašnjava. Milinković vjeruje da tajna datuma 15. lipnja leži u izbjegavanju austrijskih vlasti, zbog kojih se, kako bi izbjegao novačenje, Tesla skrivao na Velebitu godinu dana. To je, kaže, samo jedan od mogućih razloga.
– Možda je Tesla krio pravi datum rođenja da ga ne bi dotaknula duga ruka vojnih vlasti tadašnje austrijske monarhije, čiji je bio podanik. Još dok je bio u domovini, Tesla se godinu dana krio u napuštenom manastiru, kako bi izbjegao vojsku. Tada je svako novorođenče s upisom u matične knjige dobivalo i svoj ratni raspored. Tako je bilo i s Teslom. Da li je bilo i nekih drugih razloga, još ne znamo, ali ovaj zvuči dosta uvjerljivo – tvrdi Milinković.
No, istraživač Tesle navodi još jedan misterij, ovoga puta vezan uz datum smrti Nikole Tesle.
– Jedino čime raspolažemo kao dokazom, izjave su Save Kosanovića, Teslina bratića, i izvještaj iz FBI-jeve arhive. S oba dokaza potvrđuje se da je Tesla 8. siječnja 1943. ujutro nađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u New Yorku. No, kada je zapravo umro?
Zagonetna tri dana
– Charlotte Muzar, tajnica Kosanovića, posljednja ga je vidjela živog kada je 5. siječnja na Teslinu molbu došla u hotel da mu donese novac za hranu za golubove. Tesla je zahtijevao od sobarice da ga više nitko ne uznemirava. U nekom trenutku u ta tri dana je umro. Kako i kada? Postavljalo se pitanje i je li ubijen, ali to do sada nije ozbiljno ispitano. Kao istraživač i osobno osjećam odgovornost zbog ovih nekoliko nepoznanica – izjavio je Milinković.


Vecernji.hr
 
Top