Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.818
Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao, fuzionišući rege i dab sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima. Do izdanja prvog albuma Paramparčad (Take it or leave it, 1994), Darkwood Dub je postao najpopularniji andergraund bend u Beogradu, svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima čiji je broj često prelazio 1000, uprkos minimalnom prisustvu grupe na beogradskim radio i TV stanicama. Drugi album U nedogled (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura, kao i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i po prvi put uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni deo zvuka benda. Album je proglašen za najbolji album 1996. godine od gotovo svih muzičkih kritičara. Album je po prvi put pratila turneja po Srbiji. 1997. godine Darkwood Dub pravi muziku za pozorišnu predstavu Trainspotting, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remixa pesama grupe od strane različitih autora plesne muzike, pojavljuje na izdanju Darkwood Dub (B92, 1997). Muzika sa ovog izdanja ima izrazito plesni karakter, pod uticajem tada svežeg drum ‘n’ bass pravca.

4bsh.jpg


Naredni album grupe Elektropionir (B92, 1999), lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno svirao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije, istovremeno oformljujući sopstveni tonski studio pod imenom Elektropionir, u kojem od tog trenutka Darkwood Dub snima sve svoje naredne albume. Život počinje u tridesetoj (B92), album grupe objavljen 2002, bio je najprodavanji album godine, a ujedno je bio proglašen i za najbolji album godine od strane muzičke kritike. Turneja koja je usledila bila je do tada najekstenzivnija u istoriji grupe i obuhvatila je preko 20 gradova u Srbiji, i mnoštvo gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji. 2004. godine izlazi album O danima (B92), posle kojeg sledi još jedna uspešna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, Švajcarskoj, Austriji i Holandiji. Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove. Nakon rekonstrukcije studija Elektropionir, bend je snimio novi, sedmi album pod nazivom Jedinstvo (B92), koji izlazi 10. novembra 2008.

Diskografija

Paramparčad (Splinters) (1993)
U nedogled (Endlessly) (1996)
Trainspotting (music for the theatre show) (1997)
Elektropionir (2000)
Život počinje u 30-toj (Life Begins When You're 30) (2002)
O danima (About the Days) (2004)
Jedinstvo (Unity) (2008)

Darkwood Dub - Official Website

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Novi album sastava Darkwood Dub stiže na jesen

Basista beogradskog benda Darkwood Dub, Miki Ristić rekao je sinoć u Budvi da ta grupa uveliko priprema novi album, čije ime još nije želeo da otkrije, te da će on biti dostupan publici nakon letnje koncertne sezone.

87595074359540755607.jpg

Darkwood Dab na nastupu sa Biserom Valetanlić


- Čim prođe letnja sezona koncertnih aktivnosti mi finaliziramo rad na novom albumu i on će biti plasiran publici. Mislili smo da ćemo stići i pre početka leta i zaista 75 odsto posla je obavljeno - rekao je Ristić i dodao da će novi materijal izaći na jesen.

Posle celog leta nastupa na raznim festivalima, Ristić je ocenio da je ponuda, za siromašne zemlje kakve su balkanske, veoma kvalitetna, ali da se ne može očekivati da nastupaju neki najaktuelniji izvodjači, jer su preskupi.


- Gledajući izbor recimo Egzita ili ovde na Si densu gde večeras nastupamo, to su sve vrlo kvalitetni umetnici sa velikim kredibilitetom i sve to veoma dobar balans htenja i mogućnosti u celom regionu - rekao je Ristić.


Dodao je da je bend često u Crnoj Gori i da smatra da je crnogorska publika vrlo dobro upoznata s onim šta od Darkvuda može da očekuje na koncertu, ali da će se truditi da odsviraju "energičnu svirku", zbog velikog broja stranaca na festivalu.


Dodao je da u Srbiji sreće mnoge sjajne nove bendove i muzičare, pretežno u Bigzu, kojima je poručio da treba samo malo da istraju i budu strpljivi, jer imaju dobre ideje.


Izvor: Beta
 
Top